Zelf schoorsteenvegen

In Nederland zijn er geen wettelijke verplichtingen omtrent het vegen van de schoorsteen. Hoe dan ook is het toch sterk aangeraden. Maar de schoorsteen vegen, mag je dat zelf doen en hoe ga je daarbij te werk? Of laat je het werk beter over aan een professional? Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Prijs DHZ vs. vakmanBelang professionele schoorsteenvegerWerkwijze DHZ

 

Mag ik zelf de schoorsteen vegen?

Hoewel het in Nederland niet verplicht is, is het toch sterk aangeraden om je schouw regelmatig te kuisen. Waarom:

  • Veiligheid: bij een schone schoorsteen is het risico op een schoorsteenbrand en CO-vergiftiging kleiner.
  • Milieuvriendelijk: een schone schoorsteen zorgt voor minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes. Dat is beter voor jouw gezondheid en het milieu.
  • Besparing energiefactuur: een schone schoorsteen werkt efficiënter en verbruikt minder brandstof, wat een positieve invloed heeft op je energiefactuur.

Omdat je niet verbonden bent aan wettelijke verplichtingen ben je vrij om de schouw te laten kuisen door wie je wil. Je kan een professionele schoorsteenveger inschakelen of je kan zelf aan de slag gaan.

 

Prijs vakman vs. zelf schoorsteenvegen

Of je als doe-het-zelver aan de slag gaat of een vakman inschakelt, heeft natuurlijk een invloed op het prijskaartje.

 

Doe-het-zelf vs. vakmanType werk/materiaalGemiddelde prijs
Zelf schoorsteen reinigenReinigingsblokVanaf ± € 10
SchoorsteenveegsetVanaf ± € 30
Professionele schoorsteenvegerStandaard reiniging schoorsteen± € 60 à 100
Onderhoud verwarmingsinstallatie
+ reinigen schoorsteen
± € 100 à 150

 

Zelf jouw schouw kuisen kan op 2 manieren. Chemisch via een reinigingsblok of door de roetresten los te schuren met een schoorsteenveegset. Deze laatste manier is ook de wijze waarop een professionele schoorsteenveger te werk gaat.

De prijs van een schoorsteenveger is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal rookkanalen, de mate van vervuiling, de reinigingsmethode, … Voor een standaard reiniging van 1 rookkanaal betaal je gemiddeld €60 à €100. Wil je de reiniging van de schouw combineren met het onderhoud van de cv installatie, dan kan je je verwachten aan een gemiddelde prijs tussen de €100 en €150.

Tip: ga voor een onderhoudscontract. Bepaalde schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan. In zo’n contract sluit je de overeenkomst met de schoorsteenveger dat hij jouw schouw regelmatig en op een afgesproken tijdstip van een reiniging voorziet. Een onderhoudscontract is op termijn ook financieel voordeliger dan aparte reinigingsbeurten.

Jouw schoorsteen laten reinigen door een professionele schouwveger? Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes op maat van schoorsteenvegers via de offertepagina.

 

Op het eerste zicht lijkt doe-het-zelven dus goedkoper dan een vakman inschakelen. Maar is doe-het-zelven ook de beste keuze? Eigenlijk niet. Lees hier waarom.

 

zelf schoorsteen vegen

 

Schakel een professionele schoorsteenveger in

Het reinigen van de schoorsteen laat je beter over aan een professionele schoorsteenveger. Er zijn 2 belangrijke redenen:

 

1. Je eigen veiligheid

Een professional weet precies hoe hij te werk moet gaan en zal de reiniging op een correcte manier uitvoeren. Zo ben je verzekerd van een propere schouw en dus beter beschermd tegen schoorsteenbrand en CO-vergiftiging.

 

2. De verzekering

Brandverzekeringen stellen steeds vaker eisen aan het tijdig schoorsteenvegen. Als je te maken krijgt met een schoorsteenbrand komt de verzekering vaak enkel tussen als je kan aantonen dat je de schouw tijdig geveegd hebt. Een attest van de schoorsteenveger als bewijs van een schoorsteenreiniging komt in dat geval dus goed van pas. Tip: vraag bij je eigen verzekering na wat de eisen zijn.

» Lees hier meer over het belang van een erkende schouwveger.

 

Schoorsteenvegen zelf doen: werkwijze

We haalden het al aan, de schoorsteen zelf vegen kan op 2 manieren. Via een reinigingsblok of door de roetresten los te schuren met een schoorsteenveegset.

 

1. Via een reinigingsblok

Zo’n reinigingsblok hoef je enkel in de haard te leggen en aan te steken, meer is er niet nodig. Bij de verbranding van het reinigingsblok komen er bepaalde stoffen vrij die de roetlaag in het rookkanaal losmaken.

Hoewel dit een heel makkelijke manier is om de schouw te kuisen, is er toch veel twijfel over de effectiviteit ervan. Zo wordt het vaak gezien als een manier om het reinigen van de schoorsteen te vergemakkelijken, niet als volwaardige reiniging op zich.

 

2. Via een schoorsteenveegset

Met een schoorsteenveegset kan je de schouw kuisen van boven naar beneden of van beneden naar boven.

 

Van boven naar beneden

De veegset bestaat uit een touw met daaraan een kogel waaraan een borstel bevestigd is. Via het touw laat je de kogel en borstel van op het dak stukje voor stukje in de schouw neer. Beweeg de kogel op en neer om het roet goed los te schuren.

Het roet dat je los schuurt valt naar beneden. Zorg er daarom voor dat je de opening van de schoorsteen afsluit om te voorkomen dat al de roetresten in de haard en je woning terecht komen.

Let op, bij deze veegmethode moet je het dak op. Ga voorzichtig te werk en bevestig je ladder goed en veilig.

 

Van beneden naar boven

De veegset bestaat uit een borstel die bevestigd is aan een flexibele stok die met extra stukken verlengd kan worden. Je start onderaan de schouw en schuurt het roet stuk voor stuk los tot aan de bovenkant van de schoorsteen.

Ook hier valt het roet dat je los schuurt naar beneden. Om te voorkomen dat het vuil in huis terecht komt kan je de schouwopening afplakken met 2 overlappende stukken krantenpapier. De reinigingsborstel kan je dan tussen de overlap in de schoorsteen duwen.

Het grote voordeel van deze techniek is dat je het dak niet op moet, wat het werk veel veiliger maakt.

 

Let op met de roetresten die vrijkomen bij het vegen van de schouw!

Roet is een gevaarlijke stof die slecht is voor de gezondheid. Maak dat je het niet inademt en zorg ervoor dat het op een correcte wijze wordt verwerkt.

Laat je het vegen van de schoorsteen over aan een technicus of schoorsteenveger, dan mag deze de roetresten niet zomaar bij jou thuis achterlaten. De vakman moet ze verplicht meenemen en ervoor zorgen dat ze op een correcte wijze worden verwerkt.

Als je zelf de schoorsteen reinigt, sta je zelf in voor het afval dat daarbij komt kijken. Je kan de roetresten best naar het containerpark brengen. Accepteert het containerpark dat niet, dan doe je het in de restafvalzak.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers