Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Camera inspectie schoorsteen

Wist je dat schoorsteenbranden 1 op de 6 woningbranden veroorzaken? Dat is flink wat. Gelukkig kan je dit risico flink beperken met een camera inspectie van je schoorsteen tijdens onderhoud. Hoe verloopt zo’n inspectie precies? Wat kost een camera inspectie van de schoorsteen? En wat spoor je ermee op? We bespreken het hier!

Ga snel naar:
Hoe verloopt een camera inspectie?
Wat na de camera inspectie van mijn schoorsteen?
Wat kost een camera inspectie van de schouw?
Waarom een schoorsteenveger inschakelen?
Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan

 

 

Wanneer een camera inspectie van de schoorsteen uitvoeren?

Dankzij een camera inspectie van je schouw brengt een schoorsteenveger snel de mogelijke risico’s van je verwarmingssysteem in kaart. Wanneer is het slim om dit te laten doen? Een overzicht:

 

SCENARIO 1: tijdens je jaarlijkse onderhoudsbeurt

Afhankelijk van het type brandstof is jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van je rookkanaal verplicht. Voor zo’n schoonmaakbeurt is het slim om ook meteen een preventieve camera inspectie aan te vragen. Zo voorkom je schoorsteenbrand door obstructies en achtergebleven creosoot en verlaag je de kans op CO-vergiftiging.

 

SCENARIO 2: bij eerste ingebruikname van de schoorsteen

Heb je net een bestaande woning gekocht? Hou er dan rekening mee dat de voorgaande eigenaar niet verplicht is om vòòr de verkoop de schoorsteen schoon te maken of te laten controleren. Daarom raden we altijd aan om de schoorsteen met een camera te inspecteren vóórdat je deze voor het eerst gebruikt. Zo neem je het zekere voor het onzekere!

 

SCENARIO 3: na een schoorsteenbrand

Heb je onlangs te maken gehad met een schoorsteenbrand? Dan kan je verzekeraar achteraf een camera inspectie eisen om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen. Wanneer de beelden aantonen dat je dit had kunnen voorkomen, heeft dit natuurlijk een negatief effect op je schadebedrag. Onze tip? Laat je rookkanaal altijd goed inspecteren bij verplicht onderhoud.

 

Professionele schoorsteenveger nodig? Dan zit je hier goed. Via ons aanvraagformulier brengen we je in contact met verschillende experts actief in je buurt. Interesse? Ga dan naar het formulier.

 

Hoe verloopt een camera inspectie van je schoorsteen?

Wil je een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Kies dan altijd voor een erkende schoorsteenveger, want die beschikt over een professionele schoorsteencamera. Wat mag je nog meer van zo’n expert verwachten?

schoorsteen inspectie camera

 

 1. Visuele controle

  Eerst voert hij een visuele inspectie uit. Zo gaat hij na hoe ernstig de problemen mogelijk zijn en waar de pijnpunten zitten. Dat gebeurt meestal met het blote oog en een zaklamp. Is er sprake van rookterugslag, barsten in de schoorstenen of condensatievocht? Dan is verder onderzoek nodig.

 2. Interne inspectie met camera

  Met een gespecialiseerde, roterende camera voert een specialist dan een endoscopisch onderzoek uit in het rookkanaal. Via het scherm aan het uiteinde van de sonde kan hij de weg van de camera volgen. Zo ziet hij meteen waar de obstructies, scheuren, barsten, … zich bevinden.

 3. Verslag van inspectie

  Vervolgens stelt een expert een gedetailleerd rapport samen op basis van beide inspectierondes. Daarin vind je o.a. beeldmateriaal, een risico-analyse en de mogelijke vervolgstappen. Let op: een visuele controle maakt deel uit van de onderhoudsbeurt, terwijl je een camera inspectie nog moet aanvragen.

 

BELANGRIJK: een schoorsteenveger gaat veilig en verantwoord aan de slag. Niet alleen beschikt hij over de juiste apparatuur, maar zorgt hij ook voor valbeveiliging om de klus zorgeloos uit te voeren. Vraag hier je professionele camera inspectie van het rookkanaal aan.

 

Wat na de camera inspectie van mijn schoorsteen?

Na de endoscopische inspectie krijg je een expertise rapport van je schoorsteenveger. Daarin vind je o.a. foto’s van het rookkanaal en de uitmonding op het dak, een controle van de aansluiting en de functionaliteit van je kachel of haard, een conclusie en de mogelijke vervolgstappen. Wat zijn de gevaren die na zo’n onderzoek naar voren kunnen komen?

 • Knelpunten: obstructies zoals vogelnesten, roetophoping en ander organisch afval (bv. mos, bladeren, takken, …) kunnen voor verstoppingen zorgen aan de binnenkant van je rookkanaal. Het gevolg? Roetafzetting, een rookgeur of zelfs rookterugslag in huis.
 • Asbest: in een bestaande woning kan asbest in de schouw zitten. Je vindt het o.a. in de schoorsteenpijp, -mantel, -buis, langs de kieren van je schouw in oude lijm of isolatieschuim, …
 • Beschadigingen: een schoorsteen kan over de loop der jaren op verschillende manieren zijn beschadigd. Denk maar aan barsten of scheuren in de schoorsteen, lekkage in het rookkanaal of poreus metselwerk aan de buitenkant. Daardoor ontstaat rookvorming in huis, wat ten koste gaat van de trek.
 • Bouwkundige problemen: een bouwtechnisch slecht rookkanaal zorgt al snel voor flinke problemen. Denk aan loskomende stucwerk, een dekplaat die niet meer waterdicht is, schilferende of onthechtende stenen rond het rookkanaal, … Hierdoor is de kans op vochtproblemen groot.

 

Schoorsteen problemen ontdekt… Wat nu?

Obstructies, scheurtjes, asbest, … of andere problemen ontdekt die mogelijk een brand ontketenen? Schakel dan direct een expert in voor een oplossing op maat. Dit zijn de mogelijkheden: • Wat bij knelpunten in de schoorsteen?
  Het rookkanaal kan verstopt zijn door verschillende objecten. Vogelnesten zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem. In dit geval is het vogelnest verwijderen de enige oplossing. De camera inspectie wijst dan uit of er nog vogels in het nest zitten. Is dit het geval? Dan moet je expert het nest veilig en verantwoord verwijderen, met het welzijn van de dieren in het achterhoofd. Een schoorsteenveger inschakelen met de nodige expertise? Vind een specialist actief in je regio!


 • Wat bij asbest in de schoorsteen?

  Allereerst stelt je specialist vast om welk type asbest het gaat. Bij niet-hechtgebonden of los asbest moet je zo snel mogelijk ingrijpen. Losse asbestdeeltjes adem je namelijk snel in en zijn erg schadelijk voor je gezondheid. De beste methode om asbest te verwijderen? Dat is je schoorsteen verwijderen en, indien nodig, een nieuwe plaatsen.

  Tip: schakel een expert in voor professioneel advies en offertes op maat. Start hier je aanvraag. • Wat bij beschadigingen in de schoorsteen?
  Het antwoord op deze vraag hangt af van de oorzaak van het probleem. Alle problemen aan het rookkanaal zijn relatief makkelijk op te lossen door een nieuw rookkanaal te plaatsen. Zorg dan dat je een solide en betrouwbaar kanaal kiest, gemaakt van roestvrij staal. Zo heb je meteen een duurzame oplossing die geschikt is voor elk verwarmingstoestel.


 • Wat bij bouwkundige problemen?

  Bouwkundige problemen laat je het best aanpakken door een professional. Die stemt z’n werkwijze af op het probleem in kwestie. Soms is een lokale schoorsteen renovatie al voldoende, terwijl je in andere gevallen beter een compleet nieuwe schoorsteen laat plaatsen.

  Wil je hier meer over weten? Je ontdekt het hier.

   

Wat kost een camera inspectie van de schouw?

De precieze prijs van de camera inspectie hangt af van je schoorsteenveger, maar gemiddeld mag je uitgaan van € 100 à 300 (excl. btw) voor een controle en bijbehorend rapport. Sta ook goed stil bij de bereikbaarheid van de schouw en het type inspectie. Die factoren hebben namelijk ook een effect op de uiteindelijke kostprijs.

BELANGRIJK: je neemt idealiter contact op met meerdere experts. Zo heb je meteen een beter beeld van de gangbare prijzen en kies je altijd de voordeligste aanbieding. Begin met vergelijken.

 

camera inspectie schoorsteen

 

Waarom vertrouwen op een ervaren schoorsteenveger?

Zelf het dak opgaan voor een camera inspectie is écht geen optie. Voor dak- en schoorsteenwerken kies je daarom voor een specialist. Zo ben je zeker van…

 • Professionele inspectie & verslag: een schoorsteenveger beschikt over de nodige expertise om een  professionele inspectie uit te voeren, zowel visueel als met een schoorsteencamera. Het verslag dat je hierna ontvangt, is een waardevolle weergave van de actuele staat van je schouw.
 • Oplossing op maat: wees de endoscopie uit dat je met een obstructie of loszittend asbest te maken hebt? Dan weet een expert precies wat die moet doen om dit op te lossen.
 • Verplichte reiniging: een expert kan je schouw onderhouden. Niet alleen de controle, maar ook de schoonmaakbeurt neemt die dan voor z’n rekening. Achteraf krijg jij dan een officieel attest waaruit blijkt dat je schoorsteen vakkundig gereinigd is. Dit is belangrijk voor de verzekering.
 • Service: heb je grote vochtplekken rondom de schoorsteen gevonden? Trekt de schouw niet goed? Of komt er zwarte rook uit je rookkanaal? Deze symptomen tonen aan dat er iets mis is. Je kan in zo’n geval altijd terecht bij een professional. Die helpt je snel uit de brand.

 

CONCLUSIE: een veilige woning dankzij een schoorsteenveger!

Wil je geen schoorsteenbrand of koolstofmonoxidevergiftiging riskeren? Laat je dan verder helpen door een ervaren schoorsteenveger. Schakel zo’n expert niet alleen in voor een grondige reiniging van je schouw, maar kies meteen voor een controle én inwendige inspectie van het rookkanaal. Zo spoor je problemen op voor deze uit de hand lopen.

Schoorsteenveger nodig? Met Solvari kom je verder. Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van professionals actief in je buurt:

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers