Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schouw kuisen

Regelmatig je schouw kuisen is noodzakelijk om problemen te voorkomen. Als je schoorsteen verbonden is met een centrale verwarming, is een jaarlijkse reiniging zelfs verplicht. In dit artikel lees je alles over de voordelen, kosten en mogelijkheden van een schouw kuisen.

 

schouw kuisen Waarom en hoe vaak de schouw kuisen?

De schouw kuisen verhoogt de veiligheid in huis. Er blijven steeds brandbare roetresten (creosoot) achter in het rookkanaal. Onder hoge stooktemperaturen kan creosoot een schoorsteenbrand veroorzaken. Dit risico vermindert wanneer je de schouw op tijd laat schoonmaken. Daarnaast kan een verstopte of vuile schoorsteen ook aanleiding geven tot een CO-vergiftiging.

Een propere schoorsteen brengt een lagere energiefactuur met zich mee. Je kan dan immers efficiënter stoken en een hoger rendement halen. Bij een vuile schouw (roet, steengruis, vogelnesten,…) zal je onnodige brandstof verbruiken.

De schouw kuisen is eveneens een goede zaak vanuit ecologisch oogpunt. Een schoongemaakt rookkanaal is veel milieuvriendelijker, aangezien er minder fijnstof en schadelijk roet wordt uitgestoten.

 

Is je schouw aangesloten op de centrale verwarming? Dan ben je wettelijk verplicht deze elk jaar te laten reinigen wanneer het gaat om vaste brandstof (hout, pellets,…) of mazout. Heb je een installatie op gas, dan moet de reiniging om de twee jaar gebeuren. Een professionele schoorsteenveger zal je dan een attest bezorgen dat de reiniging bewijst. Indien je over een individuele haard of kachel beschikt, is reiniging niet verplicht. Toch doe je er ook dan goed aan om deze af en toe te laten kuisen.
Via de offertepagina kan je gratis offertes aanvragen bij erkende professionals.

 

Hoe kan een schouw worden schoongemaakt?

Een schouw kuisen kan op drie verschillende manieren gebeuren. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 

① Van boven naar beneden

Wanneer de schouw van bovenuit gekuist wordt, gebruikt een schoorsteenveger een borstel waaraan een kogelbal bevestigd is. Deze kogel wordt via een touw in de schouw gebracht. Vervolgens wordt de kogel opnieuw een stukje naar boven getrokken om het roet aan de wanden te kunnen losschuren met de borstel. Deze bewegingen worden herhaald totdat de kogel aan de schouwopening is geraakt.

 

② Van beneden naar boven

Bij deze methode wordt een lange borstel gehanteerd die aan een stok is vastgemaakt. Deze stok is verlengbaar door telkens extra stokken te bevestigen aan het uiteinde. Zo kan de schouw perfect tot bovenaan gekuist worden.

 

③ Reiniging met een blok

Een relatief nieuwe maar controversiële techniek is het gebruik van special blokken. Deze worden in de haard gelegd en opgebrand. De vrijgekomen rook zou ervoor zorgen dat roetdeeltjes in de schouw loskomen. Er rijzen echter twijfels of deze methode een volledig proper resultaat kan garanderen.

 

schouw kuisen prijs

 

Prijs schouw kuisen

Op hoeveel geld moet je nu precies rekenen om de schouw professioneel te laten reinigen? Gemiddeld kost dit tussen de 60 en 100 euro. De exacte kostprijs hangt weliswaar van meerdere factoren af, zoals de reinigingsmethode en mate van vervuiling.
Lees hier meer over de kosten van schoorsteenvegers.

 

De schouw laten impregneren

Het is steeds verstandig om de schouw eveneens te laten impregneren. Hierbij wordt een speciale beschermende vloeistof op de schoorsteen aangebracht. Deze trekt diep in de structuur van de schouw in, waardoor vocht niet langer in de schoorsteen kan dringen. Ook mossen, algen en schimmels zullen zich niet aan de schouw kunnen hechten dankzij het (milieuvriendelijk) impregneermiddel. Daarnaast vermijd je ook vorstschade.

Je schouw zal dus veel langer meegaan indien je deze laat impregneren. Doorslaand vocht op de schoorsteen kan er immers toe leiden dat je de schouw op termijn moet vervangen. De impregneerlaag zal minstens tien jaar standhouden.

 

Inspectie via cameraonderzoek

In het kader van een schoorsteenreiniging is het ook handig om de schouw te laten inspecteren met een camera. Hiermee kan de toestand van de schoorsteen worden nagegaan. Onder meer asbest, verstoppingen, scheuren of blockages aan de binnenkant zijn op die manier gemakkelijk op te sporen.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers