Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteen renovatie

Wanneer je merkt dat de schoorsteen slecht trekt, er problemen met de condensatie zijn of de schoorsteen na storm, ouderdom of schoorsteenbrand beschadigd is, is er zo snel mogelijk een schoorsteen renovatie nodig. Lees in dit artikel meer over de mogelijkheden en de prijs voor het herstellen van je schoorsteen.

Ga snel naar: prijs – tuberingoffertes ontvangen

 

Belang van schoorsteen renovatie

Wanneer een schoorsteen slecht doortrekt en er terugslag van rook is, bestaat het risico dat er koolmonoxide in de woning komt. Dit is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Als de voegen van je schoorsteen versleten en poreus geworden zijn, is er een groot risico op lekkage. Deze lekkage is levensgevaarlijk als die door het versleten rookkanaal in de aangesloten gaskachel of haard terecht komt.

Bovendien zijn 1/3 woningbranden veroorzaakt door schoorsteenbrand. Wanneer je je schoorsteen tijdig laat herstellen hoef je dit risico niet te lopen.

Je kan je schoorsteen langs buiten laten renoveren óf je kan er voor kiezen om het volledige rookkanaal te herstellen.

 

Prijs schoorsteen renovatie

renovatie schoorsteen

Type werkRichtprijs
Voegen vervangen± €40/m²
Gebroken stenen vervangen± €12,5/m²
Impregneren± €7/m²
Totale schoorsteenrenovatievanaf ± €500

Een prijs op maat kan je op onze offertepagina vinden. ✓ Klik hier om gratis offertes te ontvangen. 

 

A) Schoorsteen langs buiten renoveren

De mogelijkheden en stappen van hoe je je schoorsteen renovatie kan laten uitvoeren worden hieronder opgesomd. Het alternatief is het plaatsen van een enkel- of dubbelwandige tubering (zie punt B).

 

1) Voegen herstellen

Wanneer er sprake is van losse voegen in de schoorsteen, kan de dakwerker deze simpelweg herstellen zonder dat er verder kap- of breekwerk moet gebeuren en zonder dat de dakbedekking verwijderd moet worden. Eerst en vooral zal hij de poreuze voegen uitfrezen om deze vervolgens opnieuw te voegen.

Losse bakstenen worden uit de constructie gehaald en kunnen er opnieuw ingemetseld worden.

 

2) Impregneren

Om te voorkomen dat de nieuwe voegen in verloop van tijd ook poreus gaan worden en lekkages veroorzaken, wordt de schoorsteen geïmpregneerd. Hierbij wordt een waterafstotende coating aangebracht waardoor er geen vocht meer zal opgenomen worden en zo vorstschade en scheurvorming voorkomen wordt.

 

3) Schoorsteen bezetten

Als alternatief voor het impregneren van je schoorsteen kan je deze ook laten bezetten. Hierbij wordt er een vochtwerende pleister rond om de schoorsteen geplaatst die volledig waterdicht is en nadien overschilderd kan worden. Deze pleister heeft dezelfde voordelen als de vochtwerende coating: lekkages voorkomen. De bepleistering zorgt voor een jarenlange zekerheid wat vochtinsijpeling betreft.

Wanneer je de schoorsteen bezet, zal het aanzicht van je schouw – en dus ook van je woning – wat veranderen. Wanneer je deze verandering liever ongemerkt laat, kan je ze laten schilderen in de oorspronkelijke kleur van de schoorsteen of de dakbedekking. De vakmannen die je schoorsteen bezetten, zullen normaal ook het schilderwerk van de pleister voor jou in orde brengen. Klik hier om een vakman te vinden voor het bezetten van je schoorsteen.

 

4) Roetschuif plaatsen

Vaak is de schoorsteen moeilijk toegankelijk, in dat geval is het interessant om een roetschuif of -luik te plaatsen in het schouwkanaal. Zo heb je steeds een makkelijke toegang tot de schoorsteen en kan de roetophoping eenvoudig verwijderd worden.

 

5) Deksteen vernieuwen

Bij oude woningen werd de bovenplaat meestal uit cement gemaakt. Door deze dekplaat te vernieuwen (bijvoorbeeld door eentje uit kunststof) verklein je de kans op vochtinsijpeling.

Ook door het plaatsen van een schoorsteenkap verklein je al een groot deel van de regeninslag en bovendien zullen vogels er minder snel op gaan zitten en nesten.

LET OP: is je schoorsteen erg beschadigd en moeilijk te renoveren? Of gebruik je je schoorsteen eigenlijk niet zo vaak meer? Dan kan het beter zijn om je schoorsteen te verwijderen. Bekijk zeker beide opties en laat je verder informeren door een vakman.

 

Wens je een prijs op maat te ontvangen voor het renoveren van je schoorsteen?
✓ Klik hier om gratis vrijblijvende offertes te ontvangen en vergelijk zo de prijzen.

 

voegen herstellen schoorsteen renovatie

B) Tuberen

Bij slecht trekkende schoorstenen en om de schoorsteen optimaal te laten werken, kan er een nieuw rookkanaal geplaatst worden via tubering. Dit wordt om veiligheidsredenen zeer vaak in oudere huizen toegepast. Ook wanneer het schoorsteenkanaal niet mooi loodrecht is, biedt een flexibele inox rookkanaal de oplossing.

Bij enkelwandig tuberen wordt de oude schoorsteen met een inox buis gevoerd. Zo wordt er een ‘nieuwe’ zelfstandige schoorsteen binnen in de oude geplaatst. Dit moet de terugslag van rook en vuilophoping vermijden en een goede rookgasafvoer garanderen.

Tuberen kan ook dubbelwandig gebeuren. Bij dubbelwandige tubering wordt er een extern schoorsteenkanaal buiten tegen de gevel geplaatst. De nieuwe inox schoorsteen wordt geplaatst in functie van het gebruikte verbrandingstoestel omdat die rechtstreeks aan elkaar aangesloten zijn. Een groot voordeel hiervan is dat je geen ruimte verliest in huis.

Intern tuberen is een zeer interessante oplossing om je schouw terug perfect te laten werken zonder dat je de indentiteit van de woning moet veranderen. Dankzij de mogelijkheid om dubbelwandig of extern te tuberen is het mogelijk om in huizen of appartementen die niet van een schoorsteen zijn voorzien, de rookgassen veilig buiten te laten.

Deze flexibele RVS binnenvoering wordt zonder breekwerk aangebracht en je kan dezelfde dag al terug gaan stoken. Bij sommige verwarmingstoestellen zoals condensatieketels is het zelfs noodzakelijk om zo’n vochtbestendig afvoerkanaal te hebben.

Het is belangrijk om niet te wachten tot de problemen met je schoorsteen zichtbaar worden. Laat daarom een flexibel schoorsteenkanaal plaatsen en voorkom zo de kans op schoorsteenbrand of CO-vergiftiging.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers