Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteen vegen

Regelmatig je schoorsteen vegen is belangrijk om je verwarmingsinstallatie op een veilige manier te blijven gebruiken. Hoe vaak moet je dan precies de schoorsteen reinigen? En op welke manier gebeurt dit? In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen, kosten, verplichtingen, werkwijze… van schoorsteenvegen.

Ga snel naar:
Hoe vaak schoorsteenvegen?
Kosten schoorsteenvegen
Hoe schoorsteen reinigen?
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van schoorsteenvegers

 

Waarom de schoorsteen vegen?

Regelmatig de schoorsteen vegen heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Veilig: slechte verbranding als gevolg van een vuile of verstopte schoorsteen kan leiden tot CO-vergiftiging, een levensbedreigende situatie. Ook is het roet dat achterblijft ontvlambaar, waardoor een schouwbrand kan ontstaan. Door regelmatig je schoorsteen te laten reinigen, beperk je deze risico’s tot een minimum.
 • Lagere energierekening: niet alleen roet, maar ook steengruis en vogelnesten komen vaak voor in schoorstenen. Dit heeft een negatieve invloed op de ontbranding. Een propere schoorsteen zorgt voor een hoger rendement en dus voor een lager brandstofverbruik en energierekening.
 • Milieuvriendelijk: doordat je bespaart op brandstof stoot je ook minder CO2 uit. Daarnaast leiden minder roet en teer in de schouw ook tot minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes in de lucht.

Ook profiteren van de voordelen van een propere schoorsteen? Kom in contact met deskundige schoorsteenvegers in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Hoe vaak schoorsteenvegen?

Om ten volle te kunnen genieten van alle voordelen van een propere schoorsteen, laat je die best 1 à 2 keer per jaar schoonmaken. Maak je heel vaak gebruik van je verwarmingsinstallatie? Dan is het zelfs aangeraden om dit 2 keer per jaar te laten doen.

De aangeraden frequentie voor schoorsteenreiniging hangt ook af van je verwarmingsinstallatie:

 • Jaarlijkse reiniging: de schoorsteen van verwarmingsinstallaties op stookolie, pellets, hout… laat je best jaarlijks vegen.
 • Tweejaarlijkse reiniging: heb je een verwarmingsinstallatie op gas, dan volstaat het doorgaans om de schoorsteen om de 2 jaar te reinigen.

BELANGRIJK: ook de schouw van individuele verwarmingstoestellen (open haard, kachel…) laat je best regelmatig vegen voor een optimale werking en veiligheid. Vind een schoorsteenveger in jouw regio.

 

Is schoorsteen vegen verplicht?

In Nederland is schoorsteen vegen niet verplicht. Daardoor komen er veel schouwbranden voor, zo’n 2000 per jaar. Een schoorsteenbrand wordt veroorzaakt door achtergebleven roetdeeltjes die vlam vatten. Door je schoorsteen te vegen, zorg je voor een goede werking van je verwarmingsinstallatie en verklein je de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk.

BELANGRIJK: hoewel het meestal niet wordt opgenomen in de voorwaarden van de opstalverzekering, verwachten de meeste verzekeraars wel dat je je schoorsteen periodiek laat vegen. Je hebt een attest nodig van een schouwveger als bewijs. Beschik je niet over dit attest, dan komt de verzekering vaak niet tussen in de kosten bij een schouwbrand.

 

Lees onder de foto meer over de kosten, werkwijze en veelgestelde vragen.

schoorsteen vegen dak

 

Kosten schoorsteenvegen

De kosten voor schoorsteenvegen variëren van € 60 tot 175 (excl. btw). Enkele factoren kunnen de kostprijs voor het schoorsteenvegen laten oplopen, zoals het aantal rookkanalen, verplaatsingskosten, de mate van vervuiling van de schouw, eventuele extra’s zoals een camera-inspectie…

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per onderdeel van schoorsteen vegen:

Type werkGemiddelde prijs (excl. btw)
Eén rookkanaal vegen€ 60 - 100
Reinigen centrale verwarming + schoorsteen€ 125 - 175
Camera inspectie€ 100

TIP: sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan. Ze komen dan op regelmatige basis je schoorsteen reinigen voor een voordeligere prijs op lange termijn. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Hoe schoorsteen reinigen?

Een schoorsteen vegen kan op 2 manieren: via het dak (van boven naar beneden) of via het huis (van beneden naar boven). Een overzicht:

 1. Via het dak: een schoorsteenveger maakt hierbij gebruik van een soort kogel waaraan een borstel is vastgemaakt. Via een touw wordt deze borstel beetje bij beetje naar beneden gelaten in de schouw zodat het roet losgeschuurd wordt.
 2. Via het huis: hierbij is de borstel bevestigd aan een flexibele, verlengbare stok. Ook hier wordt het roet beetje bij beetje losgeschuurd tot de bovenkant van de schouw bereikt is. De schoorsteen vegen via huis huis gebeurt vooral wanneer het dak en de schoorsteen moeilijk bereikbaar of toegankelijk zijn.

 

FAQ over schoorsteen vegen

Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over schoorsteen vegen: • Mag je zelf je schoorsteen vegen?

  Aangezien er in Nederland geen verplichting geldt rond schoorsteen vegen, is het ook niet verplicht om een professionele schoorsteenveger in te schakelen voor het reinigen van je schouw.

  Toch is het afgeraden om zelf je schoorsteen te vegen. Een professional gaat steeds correct te werk en zorgt ervoor dat je schoorsteen grondig gereinigd is. Zo ben je beter beschermd tegen schoorsteenbrand en CO-vergiftiging. Daarnaast kan je verzekeraar in geval van schoorsteenbrand een attest eisen van je schoorsteenreiniging. Kan je dit niet voorleggen omdat je bv. zelf je schoorsteen gereinigd hebt, dan kan de verzekeraar weigeren om tussen te komen in de kosten. • Moet ik ook bij een houtkachel of pelletkachel de schoorsteen vegen?
  Ook bij hout- en pelletkachels is het aangeraden om de schoorsteen 1 à 2 keer per jaar te reinigen. Dit laat je best doen vlak voor het stookseizoen begint. Je vermindert zo niet alleen het risico op een schoorsteenbrand, de kachel zal ook meer zuurstof aanzuigen, waardoor de verbranding schoner verloopt.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers