Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteen vegen verplicht? Voordelen & prijs

Een schoorsteen vegen is belangrijk om financiële en veiligheidsredenen. In sommige gevallen is het reinigen van je schoorsteen zelfs verplicht. Hieronder kom je meer te weten over de voordelen van het schoorsteen vegen en de prijzen en verplichtingen die eraan verbonden zijn.

Snel naar: verplicht?prijsvoordelenontvang een prijs op maat

 

 

Schoorsteen vegen: verplichtingen

Niet verplicht

In tegenstelling tot België en Duitsland is het in Nederland niet verplicht om je schoorsteen te laten reinigen. Dit heeft als resultaat dat er in Nederland veel meer schoorsteenbranden voorkomen, zo’n 2000 per jaar.

Een schoorsteenbrand wordt veroorzaakt door achtergebleven roet deeltjes die vlam vatten. Door je schoorsteen te vegen, verklein je de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk. Hoe vaak je daarbij je schoorsteen moet vegen, hangt af van de soort installatie en hoe frequent je je schoorsteen gebruikt. Gemiddeld laat je deze best 1 à 2 keer per jaar vegen voor een goede werking.

Attest nodig

Afhankelijk van je verzekering kan het wel geeist worden om je schoorsteen te vegen. Voor de verzekering heb je dan een attest nodig van een gespecialiseerde schoorsteenveger als bewijs. De kans is groot dat de verzekering niet in de kosten tussen komt als je niet over dit attest beschikt. Let daarom ook altijd op voor beunhazen! Wij helpen je om een professionele schoorsteenveger te vinden. Via onze offertepagina kom je met vakmannen uit jouw buurt in contact en kan je van hen gratis prijzen op maat ontvangen.

 

schoorsteen vegen voordelen

 

Prijs schoorsteen vegen

De prijzen voor schoorsteenvegen variëren van 60 tot 100 euro. Indien meerdere schouwen gereinigd moeten worden, heeft dit uiteraard ook een invloed op de prijs. De kosten per schouw vallen dan meestal lager uit.

» Prijs schoorsteen vegen: €60 à €100 – ontvang een prijs op maat.

 

Enkele factoren kunnen de kostprijs voor het schoorsteenvegen laten oplopen. Denk hierbij aan verplaatsingskosten, de mate van vervuiling van de schouw en eventuele extra’s zoals een camera-inspectie. Deze inspectie spoort eventuele lekkages op aan de binnenkant van je schoorsteen.

» Prijs camera-inspectie: ± €100 – ontvang een prijs op maat.

 

Als je een schoorsteen hebt die gekoppeld is aan de centrale verwarming, dan kan het schoorsteen vegen uitgevoerd worden door een erkende technicus die langs komt voor het onderhoud van je verwarmingsinstallatie. In dit geval liggen de prijzen tussen 100 en 150 euro.

» Prijs reiniging cv-installatie en schouw: €100  à €150 – ontvang een prijs op maat.

 

Sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan die je een regelmatige reiniging garanderen voor een voordeligere prijs op lange termijn. Wens je een prijs op maat te ontvangen voor jouw schoorsteen? Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

 

Voordelen schoorsteen vegen

– Besparen op de energiefactuur: Niet alleen roet stapelt zich op, ook steengruis en vogelnesten komen vaak voor in schoorstenen. Deze elementen hebben een negatieve invloed op de ontbranding. Een propere schoorsteen zorgt voor een hoger rendement en dus voor minder verspilling van brandstof en een lagere energiefactuur.

– Veiliger: De slechte verbranding die het gevolg is van een vuile of verstopte schoorsteen kan ook leiden tot CO-vergiftiging, een levensbedreigende situatie. Ook is het roet dat achterblijft ontvlambaar, waardoor een schouwbrand kan ontstaan. Daarom is het belangrijk om je schoorsteen regelmatig te laten reinigen.

– Milieuvriendelijk: Uiteindelijk heeft ook het milieu hier baat bij. Er wordt bespaard op brandstof en dit zorgt zo voor een lagere CO2-uitstoot. Minder roet en teer in de schouw leidt ook tot minder fijnstof en schadelijke roetdeeltjes.

 

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Om ten volle te kunnen genieten van deze voordelen is het aangeraden om elk jaar een onderhoud te laten uitvoeren. Indien je heel vaak gebruik maakt van je verwarmingsinstallatie, dan is het zelfs aangeraden om dit 2 keer per jaar te laten doen. In het geval van een installatie op gas is een reiniging om de 2 jaar voldoende.

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers