Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is schoorsteen vegen verplicht?

Je schoorsteen regelmatig laten vegen is belangrijk om brand en CO-vergiftiging tegen te gaan. Daarnaast kan je zo veel besparen op je energierekening en doe je iets goeds voor het milieu. Maar is schoorsteen vegen verplicht? Hoeveel kost het? En mag je het zelf doen of laat je het over aan een ervaren schoorsteenveger? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen schoorsteenvegen
Hoe vaak schoorsteenvegen?
Schoorsteen zelf vegen of laten vegen?
Wat kost schoorsteenvegen?
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van schoorsteenvegers

 

Is de schoorsteen vegen verplicht in Nederland?

In Nederland is schoorsteen vegen niet verplicht. Maar als je je schouw niet reinigt, is die veel vatbaarder voor schouwbranden. Nederland kent er zo’n 2.000 per jaar. Hou er ook rekening mee dat het afhankelijk van je type verzekering wel verplicht kan zijn. Los daarvan is het hoe dan ook aangeraden om je schoorsteen eenmaal per jaar te reinigen.

Op zoek naar een schoorsteenveger actief in jouw buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende specialisten. Start je aanvraag hier!

schoorsteenvegen verplicht schouwbrand

 

Wat zijn de voordelen van schoorsteenvegen?

Hoewel de schoorsteen vegen niet verplicht is in Nederland, blijft het toch een verstandige keuze om je schoorsteen regelmatig te laten reinigen. Je hebt er namelijk altijd baat bij. Hieronder vind je enkele voordelen opgesomd:

 • Besparen op energierekening: een gereinigde schouw heeft een betere luchtcirculatie, waardoor je verwarmingsinstallatie een beter rendement behaalt. Je verbruikt namelijk minder brandstof en verlaagt dus ook je energiekosten.
 • Veiliger: een slecht onderhouden schoorsteen is vatbaarder voor CO-vergiftiging, fijnstof en zelfs schouwbrand. Voor je eigen veiligheid is het dus belangrijk dat je je schoorsteen reinigt.
 • Milieuvriendelijk: een schone schoorsteen zorgt voor een lager brandstofverbruik, minder CO2-uitstoot en minder schadelijke stoffen en roetdeeltjes in de lucht.

 

Hoe vaak moet je de schoorsteen vegen?

Het is aangeraden om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen om optimaal te kunnen genieten van een veilige en goed werkende verwarmingsinstallatie. Gebruik je heel vaak je verwarmingsinstallatie? Dan laat je de schoorsteen zelfs best 2 keer per jaar reinigen. Heb je een installatie op gas? Dan volstaat een tweejaarlijkse reiniging.

BELANGRIJK: hoewel dit vaak niet opgenomen wordt in de voorwaarden van de opstalverzekering, verwachten de meeste verzekeraars wel dat je je schoorsteen op tijd laat reinigen en hiervan ook een attest of factuur kan voorleggen in geval van een schoorsteenbrand. Kan je dit niet? Dan kan dit voor de verzekeraar een reden zijn om je niet uit te betalen.

 

schoorsteenvegen verplicht veger

 

Schoorsteen zelf vegen of laten vegen?

Je kan prima je schoorsteen zelf vegen. Toch is het aangeraden om een schoorsteenveger in te schakelen. We bespreken beide opties hieronder:

 

OPTIE 1: Schoorsteen zelf vegen

Er zijn 2 manieren om je schoorsteen zelf te reinigen:

 • Reinigingsblok: een reinigingsblok hoef je enkel in je haard te leggen en aan te steken. Bij de verbranding komen er dan stoffen vrij die de roetlaag in het rookkanaal losmaken. Het is een eenvoudige manier om je schoorsteen te reinigen, maar de effectiviteit is nog niet helemaal zeker.
 • Schoorsteenveegset: met een schoorsteenveegset weet je 100% zeker dat je schouw goed gereinigd is. Je veegt je schouw dan van boven naar beneden of omgekeerd. Deze methode is effectiever, maar let op: borstel je van boven naar beneden? Dan is de klus gevaarlijker omdat je je dak op moet. De benodigdheden vind je in de webshop.

 

OPTIE 2: Schoorsteenveger inschakelen

Ook zonder verplichting laat je het reinigen beter over aan een professionele schoorsteenveger. Een professional werkt veilig en zal de reiniging correct uitvoeren. Bovendien gaat de verzekering ervan uit dat je je schouw goed onderhoudt. Sommige verzekeraars vergoeden de schade van een schouwbrand zelfs enkel als je je schoorsteen op tijd laat vegen door een expert.

TIP: ben je op zoek naar een schoorsteenveger voor de reiniging van je schouw? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts via onze offerteservice.

 

Wat kost schoorsteenvegen?

Kies je ervoor om je schoorsteen te laten reinigen? Dan betaal je gemiddeld € 60 à 175 (excl. btw) voor een schoorsteenveger. Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per onderdeel van schoorsteenvegen:

Type werkGemiddelde prijs (excl. btw)
Eén rookkanaal vegen€ 60 - 100
Reinigen centrale verwarming + schoorsteen€ 125 - 175
Camera inspectie€ 100

BELANGRIJK: de kosten voor schoorsteenvegen zijn afhankelijk van vakman tot vakman. Je doet er daarom goed aan om prijsvoorstellen te vergelijken van meerdere schoorsteenvegers. Ontvang offertes op maat.

 

 

Wie moet schoorsteen vegen: huurder of verhuurder?

Als huurder ben je verantwoordelijk voor klein onderhoud aan je woning. Hieronder valt ook het jaarlijkse schoorsteenvegen. Veel huurders zijn hier echter niet van op de hoogte of verzaken aan deze verplichting. Daarom zorgt de verhuurder er vaak voor dat de schoorsteen jaarlijks gereinigd wordt, en rekent hij de kosten die hij hiervoor maakt door aan de huurder.

 

FAQ verplichtingen rond schoorsteen vegen

Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over schoorsteenvegen: • Is schoorsteen vegen verplicht voor de verzekering?
  Schoorsteenvegen wordt meestal niet opgenomen in de voorwaarden van de opstalverzekering. Toch betekent dit niet dat je je schoorsteen niet moet laten reinigen. In de voorwaarden staat namelijk meestal wel vermeld dat je het nodige moet doen om schade (zoals een schoorsteenbrand) te vermijden. Krijg je toch te maken met een schoorsteenbrand en kan je geen attest of factuur voorleggen van een schoorsteenveger, dan kan de verzekeraar weigeren om uit te betalen. Hij kan dit namelijk als een teken zien dat je niet al het nodige gedaan hebt om de schoorsteenbrand te vermijden.


 • Welke factoren bepalen de kosten van schoorsteenvegen?

  De kosten voor schoorsteenvegen hangen af van een aantal factoren. We sommen ze hieronder op:

  • Aantal rookkanalen: een reguliere reiniging van een schoorsteen kost gemiddeld 60 à 100 euro per rookkanaal. Maar hoe meer schoorstenen je moet laten vegen, hoe lager de prijs per schoorsteen.
  • Combinatie met andere werken: laat je meteen ook je centrale verwarmingssysteem reinigen? Dan mag je rekenen op een lagere prijs dan wanneer je de twee klussen afzonderlijk zou laten uitvoeren.
  • Onderhoudscontract: sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan zodat jouw schoorsteen altijd op tijd is gereinigd. Bovendien is de prijs per schoonmaakbeurt dan lager.
  • Bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de werken: hoe bereikbaar is je schouw? Hoe minder obstakels om de werken uit te voeren, hoe minder het schoorsteenvegen je zal kosten.
  • Bijkomende werken: soms is alleen je schoorsteen vegen niet voldoende en zal er ook een camera-inspectie nodig zijn. Moet de schoorsteenveger bijvoorbeeld een vogelnestje verwijderen of herstellingen uitvoeren? Dan zullen de totale kosten hoger zijn.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers