Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kosten schoorsteenveger 2024

De kosten die een schoorsteenveger aanrekent hangen af van de werken die moeten gebeuren: één of meerdere rookkanalen vegen, aangesloten centrale verwarming reinigen, … In dit artikel ontdek je wat er is inbegrepen in de kosten van een schoorsteenveger, waarom het zo belangrijk is om een beroep te doen op een schouwveger en hoe je hierop kan besparen.

Ga snel naar:
Kosten schoorsteenvegen per type werk
Kosten schoorsteen vegen vs. renoveren
Zelf schoorsteen vegen vs. schoorsteenveger
Hoe besparen op schoorsteenveger kosten?
Hoe schoorsteenvegers vergelijken?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat kost een schoorsteenveger gemiddeld in 2024?

Een schoorsteenveger kost gemiddeld € 60 tot 175 (excl. btw). De exacte prijs hangt af van een aantal factoren, waaronder:

 • Aantal rookkanalen: bij een gewone reiniging van de schoorsteen moet je rekening houden met prijzen van 60 tot 100 euro voor één rookkanaal. Als je meerdere schoorstenen moet laten vegen, dan is de prijs per schoorsteen meestal lager.
 • Combinatie met andere werken: het is een goed idee om samen met je schoorsteen je centrale verwarmingssysteem te laten reinigen. Door deze werken te combineren, ben je niet alleen zeker van een veilige verwarmingsinstallatie die optimaal werkt, maar zal de prijs ook lager uitvallen dan wanneer je beide werken afzonderlijk laat uitvoeren.
 • Onderhoudscontract: als je jaarlijks je schoorsteen wil laten reinigen, dan kan je een onderhoudscontract aangaan. Sommige schoorsteenvegers bieden deze formule aan om de prijs per reiniging te drukken maar het is vooral ook makkelijk om zeker te zijn dat je schoorsteen veilig werkt en je de kans op brand aanzienlijk beperkt.
 • Bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de werken: hoe minder obstakels om de werken uit te voeren, hoe minder het schoorsteenvegen je zal kosten.
 • Bijkomende werken: soms volstaat het niet om enkel je schoorsteen te reinigen, maar is er bv. ook een camera-inspectie van je schoorsteen nodig, moet er een vogelnest verwijderd worden of moet je schoorsteen misschien hersteld worden. In dat geval zal de schoorsteenveger bijkomende kosten aanrekenen.

Wat kost schoorsteenvegen in jouw situatie? Wanneer je jouw schoorsteen wilt laten vegen, vraag je best een prijsvoorstel aan bij een schoorsteenveger in je buurt. Zo weet je exact hoeveel het schoorsteenvegen zal kosten. Ontvang offertes op maat.

 

kosten schoorsteenveger

 

Kosten schoorsteenvegen per type werk

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde tarieven van een schoorsteenveger per type werk:

Type werkzaamhedenRichtprijs (excl. btw)
Eén rookkanaal reinigen€ 60 - 100
Onderhoud centrale verwarming + schoorsteenreiniging€ 125 - 175
Camera inspectie in het rookkanaal€ 100

 

Rookkanaal vegen (€ 60 à 100)

Een gewone reiniging van het rookkanaal kan op 2 manieren gebeuren: vanop het dak (van boven naar beneden) of via het huis (van beneden naar boven):

 • Via het dak: deze methode geniet doorgaans de voorkeur. De schoorsteenveger laat hierbij boven op het dak een verzwaarde borstel geleidelijk aan zakken door de schoorsteen.
 • Via het huis: via deze methode duwt de schoorsteenveger een lichtere borstel naar boven door de stok stukje bij stukje te verlengen.

In beide gevallen schuurt de borstel tegen de wanden van de schoorsteen en maakt zo het roet los. De schoorsteenveger recupereert het afval en zorgt dan voor de verwerking van het roet. Hij is verplicht om het roet mee te nemen omdat dit schadelijk is voor de gezondheid.

 

Centrale verwarming + schoorsteen reinigen (€ 125 à 175)

Je kan samen met je schoorsteen ook je verwarmingsketel laten reinigen. Dit komt vaak voordeliger uit dan wanneer je beide werken afzonderlijk laat uitvoeren. Naast je schoorsteen vegen zal de vakman dan ook je verwarmingsketel en brander reinigen en controleren, de ketel correct afstellen en de nodige attesten afleveren.

 

Bijkomende kosten

Naast enkel de schoorsteen reinigen kan een schoorsteenveger ook nog andere werken uitvoeren, zoals:

 • Camera-inspectie schoorsteen (€ 100): de schoorsteenveger kan ook een camera-inspectie uitvoeren. Zo kijkt hij de schouw van binnenin na op scheurtjes en andere schade. Indien nodig kan de schoorsteenveger dan je schoorsteen herstellen.
 • Vogelnesten verwijderen (€ 150, incl. schoorsteenvegen): een schoorsteenveger zal ook vogelnesten verwijderen als er zich in de schouw bevinden.
 • Schoorsteenkap plaatsen (vanaf € 20): om te vermijden dat vogels zich in je schoorsteen thuis gaan voelen, kan je aan de schoorsteenveger vragen om een rooster of schoorsteenkap te plaatsen.

 

TIP: schakel een schoorsteenveger in voor advies op maat

De kosten voor een schoorsteenveger kunnen dus sterk uiteenlopen. Zo zal het de ene keer volstaan om enkel je rookkanaal te laten reinigen, terwijl je de volgende keer misschien ook vogelnesten moet laten verwijderen of een schoorsteeninspectie laten uitvoeren. Een schoorsteenveger geeft advies op maat van jouw situatie en stelt je de meest geschikte aanpak voor. Kom in contact met schoorsteenvegers in jouw regio.

 

 

Is een schoorsteenveger de kosten waard?

Het is zeker de moeite om een schoorsteenreiniging te laten uitvoeren. Een propere schoorsteen zorgt namelijk voor belangrijke voordelen:

 1. Lagere energiekosten

  Een propere schoorsteen zorgt voor lagere energiekosten. Na het reinigen van de schouw haalt je verwarmingsinstallatie een hoger rendement. Er wordt dan minder brandstof verbruikt. Naargelang je verbruik wordt dus minstens een deel van de prijs voor de schoorsteenveger terugbetaald door het lagere energieverbruik.

 2. Minder CO2-uitstoot

  Een lager energieverbruik betekent ook minder verspilling en een lagere CO2-uitstoot. Het roet dat in de schoorsteen blijft plakken zorgt namelijk voor fijnstof en schadelijke roetdeeltjes. De ingreep van de schoorsteenveger is dus ook een milieubewuste ingreep. Deze roetdeeltjes zijn bovendien een grote bron van schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide, dat kan leiden tot een CO-vergiftiging.

 3. Hogere veiligheid

  Vogelnesten, bladeren of roet in de schoorsteen kunnen leiden tot een schoorsteenbrand. Door je schoorsteen tijdig te laten reinigen, voorkom je dat deze verontreinigingen brand kunnen veroorzaken.

 

Kosten schoorsteen vegen vs. schoorsteen renoveren

In sommige gevallen lost het vegen van je schoorsteen jouw probleem niet op. Dit is bv. het geval wanneer je schoorsteen beschadigd is of wanneer er sprake is van een lekkage. In dat geval moet je de beschadigingen eerst herstellen. Hieronder vind je een overzicht van de vaakst voorkomende schoorsteen renovaties en de bijhorende kosten:

 • Schoorsteen renoveren langs binnen (€ 100 per meter): hierbij plaatst een schoorsteenveger een nieuw rookkanaal. Je hebt de keuze tussen enkelwandig tuberen en dubbelwandig tuberen.
 • Voegen of metselwerk herstellen (€ 40 per m²): wanneer er voegen los zitten in de schoorsteen, zal een vakman ze uitfrezen en vervolgens opnieuw voegen. Tijdens dit werk zal hij ook losse bakstenen opnieuw inmetselen.
 • Loodslabben vervangen (€ 100 à 120 per meter): vertoont de strook lood rond de buitenkant van je schoorsteen scheurtjes? Dan is er een verhoogd risico op een lekkende schoorsteen. Om dit te vermijden kan je ofwel loodstickers ofwel nieuwe loodslabben laten plaatsen.
 • Schoorsteen impregneren (€ 7 per m²): om lekkages in de toekomst te vermijden, kan je ook enkele preventieve maatregelen nemen. Zo kan je bv. je schoorsteen laten impregneren (€ 7 per m²), waardoor er geen water meer in het rookkanaal kan sijpelen.

Hoe ben ik zeker van de juiste aanpak? Daarvoor schakel je best een vakman in. Deze analyseert de situatie en mogelijkheden en kan je zo adviseren over de beste oplossing. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via onze gratis offerteservice.

 

Lees onder de foto meer over de kosten van doe-het-zelven en tips om te besparen & offertes te vergelijken.

kosten schoorsteen renoveren

 

Kosten zelf schoorsteen vegen vs. schoorsteenveger

Wanneer je zelf je schoorsteen gaat reinigen, moet je enkel het nodige materiaal aankopen of huren. Let op: hierbij hoort ook het veiligheidsmateriaal wanneer je je schoorsteen via je dak wilt reinigen. Aangezien schoorsteenvegen heel wat kennis en expertise vergt en dit te allen tijde veilig moet verlopen, wordt het echter sterk aangeraden om je schoorsteen te laten reinigen door een ervaren schoorsteenveger.

Afhankelijk van de uit te voeren werken kost het ongeveer € 60 tot 175 (excl. btw) om je schoorsteen te laten reinigen door een professional. Voor die prijs kan je rekenen op:

 • Snelle en correcte uitvoering: een schoorsteenveger met kennis van zaken voert de werken snel en efficiënt uit, zodat jij opnieuw veilig je woning kan verwarmen.
 • Advies op maat: stuit de schoorsteenveger tijdens de werken op andere mogelijke problemen, zoals scheuren in de loodslabben of loslatende voegen? Dan stelt hij jou de meest geschikte oplossing voor, waarna hij die ook uitvoert.
 • Persoonlijk aanspreekpunt: merk je later dat je schoorsteen lekt of niet goed trekt? Dan kan je hiervoor steeds bij dezelfde vakman terecht.

Schoorsteen laten vegen door een ervaren vakman? Kom vrijblijvend in contact met schoorsteenvegers in jouw buurt via onze offerteservice.

 

TIP: hou ook rekening met je verzekerings- of huurcontract

Kijk altijd na welke verplichtingen rond schoorsteenvegen zijn opgenomen in je verzekeringscontract. Volg je die verplichtingen niet, dan loop je het risico dat je verzekering in geval van een schoorsteenbrand niet tussenkomt in de kosten. Controleer daarnaast ook je huurcontract, zodat je op de hoogte bent welke verplichtingen je als huurder hebt.

 

Hoe besparen op schoorsteenveger kosten?

De tarieven van schoorsteenvegers zijn doorgaans gelijkaardig. Toch zijn er een aantal manieren waarop je kan besparen op de kosten van een schoorsteenveger:

 • Vergelijk offertes: een van de beste manieren om kosten te besparen is door verschillende offertes te vergelijken. Zo zie je al snel welke schoorsteenveger de goedkoopste is. Let op, de kosten zijn niet de enige factor waarmee je rekening moet houden als je offertes vergelijkt. Ontdek hieronder waarop je nog moet letten.
 • Kies voor een schoorsteenveger in de buurt: door een schoorsteenveger in te schakelen in de regio waar je woont, bespaar je al snel tot enkele tientallen euro’s op de voorrijkosten.
 • Sluit een onderhoudscontract af: de kosten per onderhoudsbeurt liggen vaak lager als je een onderhoudscontract afsluit.

 

Tips schoorsteenvegers & offertes vergelijken

Hoe kies je nu welke schoorsteenveger je inschakelt voor jouw opdracht? Allereerst door grondig offertes te vergelijken van verschillende schoorsteenvegers. Daarbij let je best op:

 • Kosten: welke kostenposten zijn er opgenomen in de offertes? Hanteren de schoorsteenvegers een gelijkaardig tarief of zijn er opvallende verschillen? Door goed de kosten te vergelijken kan je vaak al een weloverwogen selectie maken.
 • Advies: stelt de vakman alleen een schoorsteenreiniging voor of ook een schoorsteen inspectie? Welke behandelingsmethode adviseert hij voor een lekkende schoorsteen? Een vakman die met je meedenkt geniet uiteraard de voorkeur.
 • Uitvoeringstermijn: wanneer kan de schoorsteenveger langskomen om de werken uit te voeren? Voor een gewone reiniging van het rookkanaal is de uitvoeringstermijn doorgaans geen struikelpunt. Heb je te maken met een slecht trekkende of afbrokkelende schoorsteen, dan is de uitvoeringstermijn wél een doorslaggevende factor.

Offertes en kosten van schoorsteenvegers vergelijken? Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang prijsvoorstellen van 2 à 3 schoorsteenvegers in jouw regio:
 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers