Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteen verwijderen

Heb je last van een lekkage via je schoorsteen? Wil je meer woonruimte creëren? Of gebruik je je schouw niet meer? Dan is het een optie om je schoorsteen te verwijderen. Dat kan zowel bovendaks, binnenshuis als beide. Hoe gaat een vakman daarbij te werk? En hoeveel kost je schoorsteen verwijderen ongeveer? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe schoorsteen verwijderen?
Kosten schoorsteen verwijderen
Nieuwe schoorsteen plaatsen
Waarom een vakman inschakelen?
Veelgestelde vragen
Offertes aanvragen

 

 

Waarom schoorsteen verwijderen?

Een schouw verwijderen kan vanwege verschillende redenen. Enkele voorbeelden:

 • Meer woonruimte: wil je meer openheid creëren in je leefruimte? Dan is je schoorsteen verwijderen binnenshuis een interessante optie. Een rechte muur biedt meer mogelijkheden voor je interieur en je kan je woonruimte beter indelen.
 • Niet meer functioneel: gebruik je je oude schoorsteen niet langer omdat je een nieuwe rookafvoer hebt laten plaatsen? Of verwarm je je woning met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel? Dan kan je de ongebruikte schoorsteen verwijderen.
 • Problemen met je schoorsteen: poreus metselwerk, scheuren in de bakstenen of kapotte loodslabben kunnen een lekkende schoorsteen veroorzaken. Daarnaast kan je oude schoorsteen ook kou binnenlaten of stabiliteitsproblemen vertonen. In dat geval kan je je schoorsteen verwijderen en een nieuw rookkanaal laten plaatsen.

schouw verwijderen

 

Hoe schoorsteen verwijderen?

Voor aanvang van de sloopwerkzaamheden moet je nagaan om welk soort schoorsteen het gaat: een dragende of een niet-dragende schoorsteen. Een dragende schoorsteen maakt deel uit van de draagmuur van je woning en mag je dus niet zomaar afbreken. Afhankelijk van jouw situatie en wensen zijn er 3 opties om je schouw te verwijderen. Een kort overzicht:

 

OPTIE 1: schoorsteen op dak verwijderen

Vind je de schouw binnenshuis karakter toevoegen aan je woning? Dan kan je enkel de schoorsteen op het dak weghalen. Via een stelling betreden de vaklui veilig je dak en slopen ze voorzichtig de schoorsteen. Na afloop werken ze de opening netjes en waterdicht af. Ze kunnen deze bv. isoleren en bekleden met een dakbedekking op maat, dichtmetselen of een schoorsteenkap op de opening plaatsen om regeninslag te vermijden.

Duur van de werkzaamheden: 2 à 3 dagen
Prijs
: € 1.400 à 2.000 (incl. btw, arbeidskosten & afwerking). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: schoorsteen binnenshuis verwijderen

Soms moet je je schoorsteen bovendaks behouden, bv. bij een gedeelde schoorsteen of als de gemeente dit voorschrijft. In dat geval kan je wel nog binnenshuis je schouw verwijderen. Eerst plaatst een vakman stalen balken of een latei om de schoorsteen te ondersteunen. Daarna kan het slopen van je schoorsteen beginnen. Een vakman werkt doorgaans van boven naar onder, zodat de rest van de schouw niet kan instorten. Zo’n sloopfirma werkt vaak samen met andere professionals (bv. een stukadoor) die je woning netjes afwerken.

Duur van de werkzaamheden: 4 à 5 dagen
Prijs: € 1.700 à 3.000 (incl. btw, arbeidskosten & afwerking). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: schoorsteen volledig verwijderen (op dak + binnenshuis)

Zowel een niet-dragende als dragende schoorsteen kan je volledig laten verwijderen. In het laatste geval zorgt de vakman op voorhand voor een tijdelijke draagconstructie die gedurende de werkzaamheden ondersteuning biedt. Dit is een erg arbeidsintensieve klus. Zeker wanneer er ook nog een nieuwe draagconstructie nodig is. Het gat in de muur en in het dak wordt na de sloop vakkundig gerestaureerd en afgewerkt.

Duur van de werkzaamheden: 6 à 8 dagen
Prijs
: € 3.000 à 5.000 (incl. btw, arbeidskosten & afwerking). Ontvang gratis offertes op maat.

 

BELANGRIJK: laat je goed informeren door een vakman!

Het verkeerd slopen van een dragende schoorsteen kan desastreuze gevolgen hebben. Je muren kunnen scheuren met instortingsgevaar als gevolg. Bovendien heb je mogelijk een vergunning nodig.

Advies op maat nodig? Hoe weet je nu met welk soort schouw je te maken hebt? Daarvoor moet je een vakman inschakelen. Hij analyseert je schoorsteen via een inspectie, bouwkundige tekeningen, een constructieberekening, … Kom in contact met een professional uit je regio.

 

Kosten schoorsteen verwijderen

De kosten voor het verwijderen van je schoorsteen hangen vooral af van jouw situatie en wensen. Laat je je schoorsteen op je dak, binnenshuis of volledig verwijderen? Daarnaast spelen ook het formaat en de bereikbaarheid van de schouw een rol. Enkele richtprijzen op een rij:

Soort werkzaamhedenGemiddelde prijs
(incl. btw, arbeidskosten & afwerking)
Schoorsteen bovendaks verwijderen€ 1.400 à 2.000
Schoorsteen binnenshuis verwijderen€ 1.700 à € 3.000
Schoorsteen volledig verwijderen€ 3.000 à € 5.000

TIP: de bovenstaande prijzen zijn slechts een indicatie. Benieuwd hoeveel jouw specifieke project ongeveer gaat kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op maat aan via onze offerteservice.

 

Wat te doen met asbest in je schoorsteen?

Schoorstenen die voor 1995 gebouwd zijn, kunnen nog asbest bevatten. Die schadelijke stof kan in je rookgasafvoer zelf zitten, maar ook op minder zichtbare plaatsen als isolatiematerialen, de koppeling tussen buizen, rond de schoorsteenmantel, … Hou hier rekening mee wanneer je je schoorsteen wil verwijderen.

TIP: vaak is een asbestinventarisatie vereist voorafgaand aan de sloopwerkzaamheden. Schakel bij vermoeden van asbesthoudende materialen altijd een specialist in. Zo kan je je schoorsteen veilig en verantwoord laten weghalen. Ontvang gratis advies op maat.

 

 

schoorsteen verwijderen

 

Nieuwe schoorsteen plaatsen

Heb je na het verwijderen van je schoorsteen een nieuwe rookgasafvoer nodig? Dan zijn er 2 opties:

 • Nieuw rookkanaal plaatsen: je kan een traditionele, gemetselde schoorsteen geheel of gedeeltelijk vervangen door een nieuw rookkanaal. Dat heet tuberen. Zo’n nieuw, rond rookkanaal in inox zorgt voor een vlotte afvoer van de rookgassen, oogt moderner en is makkelijker te onderhouden.
 • Schoorsteen renoveren: wanneer een schoorsteen lekkage de grootste drijfveer is om je schoorsteen te verwijderen, kan je een schoorsteenrenovatie overwegen. Hierbij verwijdert een vakman je schoorsteen gedeeltelijk of volledig bovendaks om dan een nieuwe schoorsteen te metselen.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Waarom je schoorsteen laten verwijderen door een vakman?

Zelf je schoorsteen afbreken is niet eenvoudig. Het vereist ervaring en een grondige voorkennis. Weet je bv. niet welk type schoorsteen je hebt? Dan kan je enorme schade veroorzaken. Besteed je deze klus daarentegen uit aan een professional? Dan ben je verzekerd van…

 • Advies op maat: een vakman voert de inspectie van je schoorsteen uit en gaat het schoorsteentype na. Zo bepaalt hij de juiste werkwijze voor de sloop en adviseert hij je over de verschillende afwerkingsmogelijkheden.
 • Correcte & veilige uitvoering: een vakman beschikt over de juiste expertise en veiligheidsmaterialen om de werkzaamheden veilig en correct uit te voeren (bv. vangnetten, stelling, …).
 • Nette afwerking: een ervaren firma werkt samen met professionals die na de sloopwerkzaamheden netjes je dak dichten en je muren, vloeren en plafonds afwerken.
 • Afvoer van puin: een ander voordeel is dat een vakman de afvoer van het bouwpuin voor z’n rekening neemt. Zo hoef je zelf geen afvalcontainer te huren.

TIP: offertes vergelijken = besparen

Je doet er goed aan om voor deze klus verschillende offertes aan te vragen en deze grondig te vergelijken. Op deze manier krijg je een beter beeld van de prijsopbouw, het verloop van de werkzaamheden, wat er wel en niet is inbegrepen in de prijs, de uitvoeringstermijn, … Op deze manier maak je de beste keuze voor je project én je budget.

Offertes vergelijken? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen prijsvoorstellen op maat. Start hier vrijblijvend je aanvraag.

 

 

Veelgestelde vragen bij verwijderen van een schouw

Heb je een specifieke vraag met betrekking tot het slopen van een schoorsteen? In deze rubriek sommen we de meest gestelde vragen voor je op. Vind je niet precies wat je zoekt? Aarzel dan niet om een professional te contacteren voor vrijblijvend advies via het onderstaande offerteformulier:


  • Heb ik een vergunning nodig voor de sloop van mijn schoorsteen?

   Voer je werkzaamheden uit die de stabiliteit van je woning kunnen beïnvloeden (bv. sloop van een dragende schoorsteen)? Dan moet je mogelijk een bouwvergunning aanvragen. Ook de eventuele aanwezigheid van asbest zorgt ervoor dat je een vergunning nodig hebt om je schoorsteen te verwijderen. De vereisten kunnen echter verschillen per gemeente.

   TIP: neem op voorhand contact op met je gemeente en vraag advies aan een vakman.


  • Hoe verwijder ik roetplekken op mijn muren?
   Bij de sloop van je schouw kan een jarenlange ophoping van roet zichtbaar worden. Laat je dit onbehandeld? Dan vreet het zich vroeg of laat een weg door je pleisterwerk heen. Bovendien zorgt roet voor onaangename geuren in je woning en is het een kankerverwekkende stof. Er zijn 2 manieren om van roetaanslag af te komen. Je kan het wegkappen of behandelen met een voorstrijkmiddel. Breng nadien een speciale anti-roet primer aan om een duurzame afwerking te bekomen.


  • Kan ik een gedeelde schoorsteen afbreken?

   Een gedeelde schoorsteen is een schoorsteen die op de scheiding staat van jouw huis en dat van de buren. Aangezien het een gedeelde eigendom is, mag je die meestal niet zomaar afbreken. In bepaalde gemeentes mag het niet omdat het het straatbeeld zou ontsieren. Informeer goed naar wat wel en niet mogelijk is, zowel bij de gemeente als bij je buren.

   TIP: ook een vakman kan je informeren over wat mogelijk is bij een gedeelde schoorsteen. Ontvang gratis advies op maat bij vakmannen actief in je buurt.  • Is het mogelijk om enkel mijn schouw op de benedenverdieping af te breken?

   Ja, dat kan. Heeft je schoorsteen een dragende functie? Dan moet er wel een vervangende constructie komen in de vorm van balken of een latei. Al dan niet in combinatie met kolommen om het gewicht permanent te kunnen dragen.

   BELANGRIJK: een vakman kan je meer uitleg geven over de mogelijkheden. Hij inspecteert ook je schouw om te kijken of het een dragende of een niet-dragende schoorsteen is. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt.  • Kan ik zelf mijn schoorsteen afbreken?
   Het slopen van je schoorsteen is een gevaarlijke en complexe klus. Je kan ernstige problemen veroorzaken en met asbest in aanraking komen als je halsoverkop aan de werkzaamheden begint. We raden je sowieso aan om een vakman deze klus te laten uitvoeren. Hij beschikt over de juiste praktische en technische voorkennis om deze klus correct, vlot en veilig uit te voeren. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers