Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe vaak schoorsteen vegen?

Schoorsteenbranden of koolmonoxidevergiftiging vermijden? Dat doe je het best door je schoorsteen regelmatig grondig te laten vegen. Niet alleen maak je je woning zo veiliger, maar tegelijkertijd bespaar je ook op energiekosten en stoot je minder CO2 uit. Hoe vaak moet je een schoorsteen reinigen, hoe gaat een schoorsteenveger te werk en wat zijn de kosten? Je vindt een antwoord op je vragen in dit artikel!

Ga snel naar:
Waarom regelmatig je schoorsteen reinigen?
Prijs schoorsteen vegen
Hoe schoorsteen vegen?
Tips schoorsteen onderhouden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Gemiddeld moet je een schoorsteen 1 à 2 keer per jaar vegen. Die frequentie is onder meer afhankelijk van hoe vaak je de schoorsteen gebruikt en ook van de soort installatie:

 • Schoorsteen aangesloten op cv-installatie: is je schoorsteen aangesloten op een cv-ketel op mazout, pellets, hout, …? Dan ben je verplicht om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Gaat het om een cv-ketel op gas? Dan gaat het om een verplichte 2-jaarlijkse reiniging.
 • Schoorsteen van individueel stooktoestel: is je schoorsteen aangesloten op een open haard, gashaard, …? Dan is het schoorsteenvegen niet verplicht. Voor een goede werking van je stooktoestel en een optimaal rendement is zo’n jaarlijkse reiniging wel sterk aan te raden.

hoe vaak schoorsteen vegen

 

Waarom regelmatig je schoorsteen reinigen?

Er zijn meerdere redenen voor het regelmatig reinigen van je schoorsteen. Zelfs als het niet verplicht is, doe je er goed aan om toch regelmatig onderhoud te plegen. Een aantal voordelen van schoorsteen vegen op een rij:

 • Verwijderen van creosoot: door regelmatig te vegen, vermijd je de vorming van creosoot in het rookkanaal. Dit zijn zeer brandbare roetresten die al bij 500 °C schoorsteenbranden kunnen veroorzaken. Deze temperatuur behaalt een rokende schoorsteen met gemak.
 • Lagere energiekosten: bij een verstopte schoorsteen moet je meer stoken en verbruik je meer brandstof dan eigenlijk nodig is. Door een schoorsteen schoon te houden behaal je dus een hoger rendement en bespaar je op je energierekening of stookhout.
 • Minder CO2 uitstoot: verbruik je meer brandstof? Dan stoot je ook meer fijnstof en roet uit. Een goed schoongemaakte schoorsteen is dus een stuk milieuvriendelijker.
 • Voorkomen van koolmonoxidevergiftiging: rook kan terugslaan in de kamer als je schoorsteen verstopt is. In zo’n situatie is er niet genoeg ’trek’ en kan de rook niet goed naar boven bewegen. Maak de schoorsteen dus regelmatig schoon en houd je woning veilig door een CO-melder in de buurt van de schouw te plaatsen.

 

TIP: laat je adviseren door een erkende vakman

Ben je geïnteresseerd in het laten schoonvegen van jouw schouw? Laat je informeren over de mogelijkheden door een vakman. Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij erkende schoorsteenvegers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Prijs schoorsteen vegen

Wat zijn de prijzen voor schoorsteen vegen? Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het aantal rookkanalen, of er camera inspectie nodig is, … In het algemeen kan je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type werkzaamhedenRichtprijs (excl. btw)
Eén rookkanaal reinigen€ 60 - 100
Onderhoud centrale verwarming + schoorsteenreiniging€ 125 - 175
Camera inspectie in het rookkanaal€ 100

LET OP: dit zijn richtprijzen en kunnen dus variëren per project. Daarnaast verschillen de prijzen ook van schoorsteenveger tot schoorsteenveger. Met onze offerteservice vergelijk je voorstellen van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt voor gerichte prijzen en advies op maat. Start je aanvraag hier.

hoe vaak schoorsteen reinigen

 

Hoe schoorsteen vegen?

Hoe gaat een vakman te werk bij het vegen van een schoorsteen? Hier zijn meerdere goede methoden voor:

 

1. Borstel met kogelbal (van boven naar beneden)

Met een borstel met kogelbal reinigt een vakman je schoorsteen van boven naar beneden. Hij plaatst de kogel met een touw in de schoorsteen. Daarna laat hij het touw zakken en trekt hij het omhoog om het roet aan de wanden los te schuren met de borstels. Hij herhaalt deze beweging tot de schouw volledig schoon is.

 

2. Borstel met verlengbare stok (van beneden naar boven)

Een vakman kan je schoorsteen ook van beneden naar boven reinigen. In dat geval maakt hij gebruik van een borstel aan een verlengbare stok. Hiermee reinigt hij steeds weer een stukje verder door aan het uiteinde extra stokken te bevestigen.

 

3. Opbranden van een reinigingsblok

Door het opbranden van een reinigingsblok zorg je er met een speciale soort rook voor dat vastzittende roetdeeltjes in het rookkanaal loskomen. Vergeleken met borstelen is dit een moeiteloze methode om je schoorsteen te reinigen. Het nadeel is wel dat het mogelijk minder effectief is dan borstelen. Er is dus een kans dat een reinigingsblok op zich niet genoeg is voor een hele schouw.

 

Schoorsteen vegen? Laat het over aan een erkende vakman!

Voor een goede reiniging van je schoorsteen schakel je het best een vakman in. Heb je een kachel of open haard? Dan kan je contact opnemen met een schoorsteenveger. Gaat het om een schoorsteen die aangesloten is op je cv-ketel? Dan moet je bij een erkende technicus zijn die tegelijk ook je cv-ketel onderhoudt.

Gratis offertes aanvragen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmensen actief in jouw buurt met onze offerteservice.

 

Tips schoorsteen onderhouden

Naast het regelmatig schoonvegen van rookkanalen is er nog meer dat je kan doen om je schoorsteen te onderhouden. Een aantal voorbeelden op een rijtje:

 • Vuur van boven naar onder geleiden: door vuur van boven naar onder te geleiden in je haard zorg je voor minder aanslag in je schoorsteen. Dit is ook wel bekend als de Zwitserse methode. Hiervoor maak je een soort pyramide met 5 lagen hout, waar je vervolgens de bovenste 2 lagen van aansteekt met aanmaakblokjes.
 • Schouw impregneren: een schouw impregneren doe je door een beschermende vloeistof op de schoorsteen aan te brengen. Zo bescherm je je schoorsteen niet alleen tegen roet, maar ook tegen mossen, algen, schimmels en eventuele vorstschade.
 • Vuur blussen met zand of zout: zorg er altijd voor dat je een emmer zand hebt om over een vuur te gooien als je wil blussen. 1 kilo zout is ook een goede optie. Gebruik nooit water als blusmiddel. 1 liter water staat namelijk gelijk aan 1700 liter stoom en dit kan een schoorsteen niet aan. Het rookkanaal kan dan zelfs scheuren.
 • Gesmoord vuur vermijden: is de luchttoevoer voor je open haard of kachel niet voldoende? Dan loop je het risico om het vuur te smoren. Hierdoor is het vuur niet heet genoeg en krijgt creosoot de kans om op te bouwen. Dit is prima te vermijden door de schoorsteen goed schoon te vegen.

 

Vermijd schoorsteenbranden met professioneel onderhoud

Een schoorsteen vegen kan je eventueel zelf doen, maar voor de beste resultaten schakel je altijd een vakman in. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen van erkende vakmensen actief in jouw buurt met onze offerteservice.

Schoorsteen laten vegen? Schakel een vakman in via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers