Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Belang van een erkende schouwveger

Het is belangrijk dat je schoorsteen regelmatig gekuist wordt. Die klus vereist een correcte aanpak en laat je dus beter over aan een erkende schouwveger. Meer over het belang van een erkende schoorsteenveger, hoe deze te werk gaat en de kostprijs lees je hier.

Ga snel naar: prijswerkwijzeprijs op maat ontvangen

 

schouwveger Waarom een schouwveger inschakelen?

Je schouw laten kuisen doe je vooral om veiligheidsredenen omdat je er het risico op een schoorsteenbrand en co-vergiftiging aanzienlijk mee kan verkleinen.

Verder is het ook voordelig voor je portemonnee. Een gereinigde schouw werkt namelijk beter waardoor je efficiënter kan stoken en dus meer kan besparen op je energiefactuur. Een lager energieverbruik is op zijn beurt dan weer voordeliger voor het milieu.

In sommige gevallen is een jaarlijkse reiniging van de schouw zelfs verplicht door de je verzekering. Wanneer je je schouw niet laat kuisen en je te maken krijgt met een schoorsteenbrand, loop je namelijk het risico dat de verzekering niet tussenkomt in de kosten. Ook louter omwille van de veiligheid is het zeker aan te raden. Lees meer over de voordelen en plichten.

 

Schouwvegers prijzen

De kostprijs van een schoorsteen veger is afhankelijk van verschillende factoren zoals onder meer de vervuilingsgraad en het aantal rookkanalen. De kostprijs voor het laten reinigen van meerdere kanalen komt doorgaans goedkoper uit. Krijgt de schouwveger te maken met zware vervuiling of moet er ook een vogelnest verwijderd worden, dan ligt de prijs vanzelfsprekend hoger.

 

Type werkGemiddelde prijs (excl. btw)
Eén rookkanaal vegen€ 60 - 100
Reinigen centrale verwarming + schoorsteen€ 100 - 150
Camera inspectie€ 100

 

TIP: Sommige schouwvegers bieden onderhoudscontracten aan waarbij je schouw verzekerd is van een regelmatige reiniging. In principe zijn zulke onderhoudscontracten op termijn ook voordeliger voor je portemonnee. Aangezien er verschillende formules mogelijk zijn, is het wel sterk aangeraden om verschillende onderhoudscontracten te vergelijken en heel attent te zijn voor wat ze precies inhouden.

 

schouw kuisen

 

Kies voor een erkende schoorsteenveger

Of de schoorsteen vegen nu verplicht is of niet, je laat het beter over aan een erkende schoorsteenveger. Waarom dat aangeraden is heeft alles te maken met de verzekering.

Om ervoor te zorgen dat de verzekering tussenkomt in geval van een eventuele schouwbrand moet je een attest kunnen voorleggen als bewijs van een schoorsteenreiniging. Zo’n attest kan echter enkel uitgeschreven worden door een erkende schoorsteenveger.

 

Hoe gaat een schoorsteenveger te werk?

Benieuwd naar hoe een schoorsteen veger precies te werk gaat wanneer hij jouw schouw kuist? Hieronder een overzicht van de verschillende werkwijzen:

 

1. Schouw kuisen van boven naar onder

Deze methode gebeurt via het dak. De schoorsteenvegers maken hierbij gebruik van een zogenaamde kogel waaraan een borstel is vastgemaakt. Via een touw wordt deze stuk voor stuk naar beneden gelaten zodat het roet losgeschuurd wordt.

 

2. Schouw kuisen van onder naar boven

Bij deze methode wordt zoals de naam al doet vermoeden naar boven toegewerkt. De borstel is in dit geval bevestigd aan een flexibele stok die aan de hand van extra stokken verlengd kan worden. Ook hier wordt het roet stuk voor stuk losgeschuurd tot de bovenkant van de schouw bereikt is. Deze werkwijze wordt vooral toegepast bij een moeilijke toegang tot het dak en de schoorsteen.

 

3. Schoorsteen reinigen met een blok

Tegenwoordig bestaan er speciale blokken die je simpelweg in je haard moet leggen en opbranden. De rook die dan geproduceerd wordt zou de roetdeeltjes losmaken. Deze methode stoot echter vaak op discussie omdat er heel wat twijfel over bestaat of ze effectief een goed resultaat oplevert.

Om jezelf te verzekeren van een kwalitatieve en correcte reiniging van je schouw, schakel je dus beter een echte schoorsteenveger in. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om je het juiste advies te geven en op een correcte manier te oordelen en te handelen. Hij kan je bovendien ook een attest afleveren als bewijs dat je een schoorsteenreiniging hebt laten uitvoeren.

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers