Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slecht trekkende schouw

Last van een slecht trekkende schouw? Dat kan onder meer te wijten zijn aan een verstopte of beschadigde schoorsteen, de bouw van het rookkanaal, hoge bomen of gebouwen rond je woning, … Hoe maak je doeltreffend komaf met zo’n slecht trekkende schoorsteen? En hoeveel kost dat? Je leest het in dit artikel!

Mogelijke oorzaken:
1. Verstopte schouw
2. Slechte opbouw rookkanaal
3. Beschadigde schoorsteen
4. Invloed wind

 

 

Waarom een slecht trekkende schouw herstellen?

Een slecht trekkende schouw ontstaat door een te koud rookkanaal. Dat rookkanaal moet namelijk warmer zijn dan de buitenlucht. Wat nu de oorzaken zijn van zo’n te koud rookkanaal? Dat lees je verderop in dit artikel.

Een slecht trekkende schoorsteen laat je best zo snel mogelijk herstellen. Anders kan je te maken krijgen met…

  • CO-vergiftiting: koolstofmonoxide (CO) staat ook bekend als een ‘stille doder’. Dit kleur- en reukloze gas ontstaat door een onvolledige verbranding.
  • Rook in je woning: bij een slecht trekkende schouw kunnen rook en verbrande gassen weer in je woning terecht komen. Dat zorgt voor geurhinder, maar het is ook schadelijk voor je gezondheid.
  • Schoorsteenbrand: trekt je schouw slecht door een verstopping (roet, vogelnest, …)? Als je je schoorsteen niet laat vegen, kan er een schoorsteenbrand ontstaan.
  • Lager rendement cv-ketel: bij een slecht trekkende schouw ligt het rendement van je verwarmingsinstallatie lager. Je verbruikt dus meer brandstof, met een hogere factuur tot gevolg.
  • Grotere milieuvervuiling: meer brandstof verbruiken staat gelijk aan een grotere CO2-uitstoot. Ook opgestapelde roetdeeltjes in de schouw zijn nefast voor het milieu.

 

 


OORZAAK: Verstopte schouw

slecht trekkende schouw

Trekt je schouw slecht? Dat kan te wijten zijn aan een verstopping van je schoorsteen door opgestapelde roetdeeltjes, vogelnesten en -uitwerpselen, bladeren, … Door die vernauwing van je rookkanaal zit er onvoldoende trek in je schouw en kan er op lange termijn zelfs een schoorsteenbrand ontstaan.

 

OPLOSSING: Schoorsteen vegen (+ vogelnest verwijderen indien nodig)

Een slecht trekkende schoorsteen door een verstopping kan je eenvoudig voorkomen. Gewoon regelmatig je schouw laten kuisen door een professionele schoorsteenveger en klaar is kees. Zo’n specialist gaat daarbij als volgt te werk:

STAP 1: vogelnest verwijderen: is de verstopping te wijten aan een vogelnest? Dan zal de schoorsteenveger eerst dat vogelnest verwijderen. Dat kan van boven naar beneden met een stalen kogel met een borstel, maar ook van beneden naar boven met een flexibele steel met een borstel.

STAP 2: schoorsteen vegen: op dezelfde manier kuist de schoorsteenveger ook je schouw. Daarbij schuurt hij al het roet aan de wanden van je schoorsteen los. Dat roet neemt hij trouwens mee om het correct te laten verwerken.

STAP 3: verstopping voorkomen: ten slotte voorkomt de schoorsteenveger een volgende verstopping door een vogelnest, bladeren, … met een rooster in inox boven het rookkanaal of een schoorsteenkap.

 

Prijs schoorsteen vegen/vogelnest verwijderen

De kostprijs voor het herstellen van een verstopte schouw hangt o.a. af van de bereikbaarheid van de schouw, het aantal rookkanalen, de vervoerskosten van de schoorsteenveger, … Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Schoorsteenreiniging (1 rookkanaal): 60 à 100 euro, incl. btw. (uit te voeren door een schoorsteenveger)
  • Vogelnest verwijderen + schoorsteenreiniging (1 rookkanaal): 150 euro, incl. btw (uit te voeren door een schoorsteenveger)
  • Onderhoud centrale verwarming + schoorsteenreiniging: 125 à 175 euro, incl (uit te voeren door een erkende technicus)

Laat de werken zeker uitvoeren door een specialist die een certificaat kan afleveren. Afhankelijk van het aangesloten toestel heb je ofwel een schoorsteenveger (kachel, haardvuur) of een erkende technicus (cv-ketel) nodig.

 

Is schoorsteen vegen verplicht?

Is het vegen van je schoorsteen verplicht of niet? In tegenstelling tot veel andere landen is dat in Nederland NIET wettelijk verplicht. Dat staat vaak ook niet beschreven in de voorwaarden van een opstalverzekering.

Let op: verzekeraars verwachten wel dat je al het redelijke doet om een schoorsteenbrand te voorkomen. Het is dus sterk aanbevolen om je schoorsteen 1 keer per jaar te laten reinigen. Op zoek naar een schoorsteenveger actief in jouw buurt? Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.

 

 

 

 


OORZAAK: Slechte opbouw rookkanaal

slecht trekkende schoorsteen

Ook de bouw van het rookkanaal kan voor een slecht trekkende schouw zorgen. Het gaat specifiek om problemen met:

  • Te kleine diameter van het rookkanaal: de diameter van het rookkanaal mag niet kleiner zijn dan de diameter van de afvoeraansluiting van de kachel of brander. Een rookkanaal op maat van het verbrandingstoestel kan de rookgassen beter afvoeren.
  • Te grote diameter van het rookkanaal: ook een rookkanaal met een te grote diameter kan voor een slecht trekkende schoorsteen zorgen. De rookgassen koelen dan namelijk te veel af.
  • Te kort rookkanaal: een langer, hoger rookkanaal trekt beter. Is het rookkanaal te kort? Dan kan het nodig zijn om de schoorsteen te verlengen.
  • Te veel bochten in het rookkanaal: hoe meer bochten en hoeken in je rookkanaal, hoe minder trek. Daarom krijgen bochtstukken van 45 graden de voorkeur op stukken van 90 graden. Met een zo recht mogelijk rookkanaal voorkom je makkelijk een slecht trekkende schoorsteen.
  • Vorm van het rookkanaal: ronde rookkanalen trekken veel beter dan vierkante exemplaren. Bij ronde buizen is de kans op verstopping ook veel kleiner.
  • Isolatie van het rookkanaal: dubbelwandige rookkanalen met isolatiemateriaal houden roetaanslag beter tegen en zorgen ervoor dat de rookgassen hun warmte beter behouden. Deze buizen zijn niet alleen duurzamer en brandveiliger, maar zorgen dus ook voor een betere trek.

 

OPLOSSING: tuberen

Bij problemen met de bouw van het rookkanaal is het aangeraden om een nieuw rookkanaal te plaatsen voor een goede afvoer van de rookgassen (tuberen). Daarbij zijn er 2 opties:

1. Extern tuberen (nieuw rookkanaal buitenshuis): een vakman kan een traditionele, gemetste schoorsteen geheel of deels vervangen door een rond, dubbelwandig rookkanaal in inox. Om grote breekwerken te vermijden, laat je deze buis best buitenshuis plaatsen, langs de buitengevel of met een dakdoorvoer.

2. Intern tuberen (nieuw rookkanaal in bestaande schouw): bij deze techniek plaatst een vakman een enkelwandig of een flexibel, soepel rookkanaal (in 1 stuk en zonder verbindingen) in de bestaande schouw. Zo krijg je een nieuwe schoorsteen binnen de oude. Intern tuberen wordt vooral toegepast bij oudere woningen om veiligheidsredenen. Bovendien verandert deze techniek de stijl van de woning niet en vermijd je breekwerken.

 

Prijs tuberen

De kostprijs van tuberen hangt in de eerste plaats af van de moeilijkheidsgraad van de werken, het type en de lengte van het rookkanaal, … Je mag rekenen op een prijs van 100 euro per meter voor een dubbelwandig rookkanaal, incl. btw en excl. plaatsing.

TIP: dit is uiteraard slechts een richtprijs. Bovendien verschillen de prijzen van vakman tot vakman. Benieuwd naar het kostenplaatje voor jouw project? Vergelijk dan gratis offertes van 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


OORZAAK: Beschadigde schoorsteen

schoorsteen renoveren

Is je schoorsteen beschadigd door een storm, schoorsteenbrand of simpelweg door ouderdom? Of zit je met een schoorsteen lekkage? Ook dan is de kans op een slecht trekkende schouw groot. Zo’n lekkage kan onder meer ontstaan door:

  • poreus metselwerk
  • kapotte loodslabben
  • afbrokkelende deksteen
  • kapotte schoorsteenkap

 

OPLOSSING: schoorsteen renovatie langs buiten

Naast tuberen (nieuw rookkanaal plaatsen) kan je een beschadigde schouw ook herstellen met een schoorsteen renovatie langs buiten. Die werkzaamheden hangen vooral af van het soort schade:

1. Voegen of metselwerk herstellen (+ impregneren): zitten de voegen los of zijn ze poreus door vochtinsijpeling? Dan zal een vakman ze uitfrezen en de schouw opnieuw voegen. Zijn de bakstenen zelf ook poreus door vochtproblemen? Dan zit er niks anders op dan de schoorsteen af te breken en opnieuw op te metselen. Om toekomstige vochtproblemen te vermijden, zal de vakman de schoorsteen ook impregneren met een waterafstotende coating.

2. Loodslabben vervangen: een loodslab is een strook lood rond de buitenkant van de schoorsteen. Als dat lood scheuren vertoont, is een lekkende schoorsteen het gevolg. Een vakman kan de loodslabben herstellen met loodstickers, maar de meest duurzame oplossing is om nieuwe loodslabben te plaatsen.

3. Deksteen vernieuwen: een gecementeerde deksteen van een schoorsteen krijgt het hard te verduren door de weersomstandigheden. Ontstaan er scheurtjes in het metselwerk of beginnen de stenen af te brokkelen? Dan vervangt een vakman deze deksteen door een kunststof exemplaar.

4. Schoorsteenkap vernieuwen: een schoorsteenkap beschermt je schouw tegen bladeren en vogelnesten, maar ook tegen regenwater. Is die schoorsteenkap versleten? Zitten er scheuren of gaten in? Dan is het dus belangrijk om die te laten vervangen.

 

Prijs renovatie schoorsteen langs buiten

Laat je je schoorsteen volledig renoveren? Dan schommelt de prijs tussen de 500 en 3.000 euro, incl. btw en arbeidskosten, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken, de gebruikte materialen, …

Voor de gedeeltelijke renovatiewerken mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Voegen herstellen: ongeveer 40 euro per m², incl. btw en arbeidskosten
  • Metselwerk herstellen: ongeveer 12,5 euro per m², incl. btw en arbeidskosten
  • Schoorsteen impregneren: ongeveer 7 euro per m², incl. btw en arbeidskosten
  • Schoorsteenkap vervangen: van 10 tot 1.500 euro (afhankelijk van het soort schoorsteenkap), incl. btw en excl. arbeidskosten

TIP: deze prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je vlot en eenvoudig prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


OORZAAK: Invloed van de wind

schoorsteen verhogen

Voldoende luchtverplaatsing boven de schouw is ook belangrijk voor een goede werking ervan. Is je schoorsteen te kort door de nabijheid van hoge bomen of gebouwen? Dan kan er een boven- en onderdruk ontstaan met minder wind. Het gevolg is een slecht trekkende schouw.

 

OPLOSSING: schouw verhogen

Bij een gebrek aan wind door een te korte schouw is de meest aangewezen oplossing om de schouw te verhogen. Dat kan door de schouw verder op te metsen of door ze te verlengen met een rookkannaal in inox, idealiter tot boven de nok van het dak. Is het onmogelijk om je schouw te verhogen? Dan kan je ook overwegen om een rookventilator te laten installeren.

 

Prijs schouw verhogen

De kostprijs voor het verhogen van je schouw hangt vooral af van de gebruikte techniek en de moeilijkheidsgraad van de werken. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Schouw metsen: gemiddeld 100 à 125 euro per m², incl. btw en arbeidskosten
  • Schouw verlengen met inox rookkanaal: 100 euro per meter voor een dubbelwandig rookkanaal, incl. btw en excl. plaatsing.

TIP: deze prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je vlot en eenvoudig prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via het offerteformulier.

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schoorsteenvegers