Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vogelnest verwijderen

Kauwen, duiven, meeuwen, …: ze maken allemaal graag hun nest in schouwen, met alle risico’s van dien. Heb je een vogelnest in je schoorsteen? Dan doe je best een beroep op een professionele schoorsteenveger om het te laten verwijderen. Hoe gaat die precies te werk? En hoeveel kost een vogelnest verwijderen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar: werkwijzeDHZ vs. vakmanprijswanneer vogelnest verwijderen?offertes aanvragen

 

 

Waarom vogelnest uit schouw verwijderen?

Het nest van kauwen in een schouw kan wel tot 2 meter dik zijn. Deze vogels gebruiken trouwens niet alleen takken, maar ook plastic, stukken stof, pluimen, … Als je schouw door zo’n nest verstopt raakt, kan dat leiden tot…

 • Rook in je woning: rookvorming in je woning zorgt niet enkel voor geurhinder, de fijne stoffen in de rook zijn ook schadelijk voor je gezondheid.
 • CO-vergiftiging: door een onvolledige verbranding kan koolstofmonoxide (CO) ontstaan. Een zeer giftig, kleur- en geurloos gas dat jaarlijks vele dodelijke slachtoffers maakt. Het staat dan ook bekend als de ‘stille doder’.
 • Schouwbrand: door de hoge temperaturen en mogelijke vonken kan het vogelnest in brand vliegen en een schouwbrand veroorzaken. Zo’n schouwbrand is trouwens verantwoordelijk voor ongeveer 1 op de 3 woningbranden.
 • Lager rendement verwarmingsinstallatie: bij een verstoorde luchtaanvoer- en afvoer zal het rendement van je cv-ketel lager liggen. Wat dan weer zorgt voor een hogere energiefactuur.
 • Slecht voor het milieu: een lager rendement van je verwarmingsinstallatie betekent een grotere verspilling van brandstof en dus ook een hogere CO2-uitstoot. Ook extra opgestapelde roetdeeltjes door een vogelnest in de schoorsteen zijn belastend voor het milieu.

TIP: wil je deze risico’s in de kiem smoren? Laat het vogelnest dan verwijderen door een erkende schoorsteenveger. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Werkwijze vogelnest verwijderen

Het volstaat niet om louter en alleen een vogelnest uit de schouw te verwijderen. Om doeltreffend te werk te gaan, volgt een erkende schoorsteenveger de volgende 3 stappen:

 1. Vogelnest verwijderen

  De schoorsteenveger kan het nest zowel verwijderen van boven naar beneden als van beneden naar boven. In het eerste geval laat hij met een touw een stalen kogel met een borstel neer in de schoorsteenbuis. In het tweede geval gebruikt hij een flexibele steel met een borstel.

 2. Schoorsteen vegen

  De schoorsteenveger zal niet enkel het vogelnest weghalen. Met hetzelfde materiaal zal hij nadien ook je schouw nog eens grondig vegen. Bij die schoorsteenreiniging schuurt hij met de borstel al het roet aan de wanden los. Dat roet en ander afval neemt hij trouwens zelf mee om het correct te laten verwerken.

 3. Vogelnest in schouw vermijden in de toekomst

  Wil je volgend jaar geen kauwen op bezoek? Daar zorgt de schoorsteenveger voor door een schoorsteenkap of een rooster in inox bovenaan het rookkanaal te plaatsen. De openingen van zo’n rooster zijn best ongeveer 3 cm groot. Zo komt de aan- en afvoer van lucht niet in het gedrang. Ook een vogelwering in de vorm van pinnen is een optie.

 

 

Doe-het-zelf of erkende schoorsteenveger?

Een vogelnest uit een schouw verwijderen is geen klus die je best zelf uitvoert. Je kan ook niet de brandweer bellen zoals bij een wespennest. Schakel altijd een erkende schoorsteenveger in. Zo ben je zeker van…

 • Correcte uitvoering: de schoorsteenveger verwijdert niet alleen het nest. Hij reinigt ook je schoorsteen grondig met het juiste materiaal én hij zorgt voor vogelwering. Rooster, kap, pinnen, …: hij heeft altijd een oplossing op maat van jouw situatie en wensen.
 • Roet en ander afval meenemen: roet is gevaarlijk voor je gezondheid. De schoorsteenveger mag deze mogelijk kankerverwekkende stof daarom niet bij jou achterlaten. Hij neemt al het afval mee en zorgt voor een correcte verwerking ervan.
 • Attest voor technicus/brandverzekering: na de werkzaamheden geeft de schoorsteenveger je een attest mee. Dat kan je voorleggen aan de technicus die je cv-ketel onderhoudt om zo dubbel werk te vermijden. Met zo’n attest kan je ook aan je verzekeraar bewijzen dat je je schoorsteen hebt laten reinigen.

 

Kies voor een onderhoudscontract!

Sommige schoorsteenvegers bieden een onderhoudscontract aan. Zo’n jaarlijks onderhoud met een contract komt goedkoper uit dan aparte reinigingsbeurten. Bovendien ben je altijd verzekerd van een goed functionerende schouw. Bij sommige stooktoestellen ben je trouwens verplicht om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen.

TIP: op zoek naar een erkende schoorsteenveger actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

vogelnest verwijderen

 

Prijs vogelnest verwijderen

De kosten voor het verwijderen van een vogelnest hangen o.a. af van de bereikbaarheid van de schouw, het aantal rookkanalen, de vervoerskosten, … Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Vogelnest weghalen + schoorsteenreiniging (1 kanaal): 150 euro, incl. btw
 • Rooster (inox) plaatsen: 75 euro, incl. btw
 • Pinnen plaatsen: 35 euro per lopende meter, incl. btw

 

Vergelijk offertes van schoorsteenvegers

De prijzen kunnen ook verschillen van schoorsteenveger tot schoorsteenveger. Vraag daarom offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je snel en eenvoudig prijzen en voorstellen vergelijken. Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.

 

Wanneer vogelnest verwijderen?

Je mag een vogelnest in je schoorsteen niet eender wanneer laten verwijderen. Kauwen zijn bv. een beschermde diersoort. Tijdens de broedperiode (van maart tot september) moet je hun nest dan ook laten zitten. De beste timing voor het verwijderen van een vogelnest? Dat is rond eind september/begin oktober, vlak voor het stookseizoen. Een erkende schoorsteenveger weet wanneer je een vogelnest in je schoorsteen mag laten verwijderen en kan je hierover adviseren.

 

Voorkom een vogelnest in de schouw

voorkomen is beter dan genezen. Heb je geen vogelnest in je schoorsteen en wil je dat graag zo houden? Laat dan preventief een schoorsteenkap of rooster plaatsen door een schoorsteenveger. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onderstaand offerteforumulier:

 

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers