Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schoorsteen renoveren

Je schoorsteen kan door verschillende weersomstandigheden heel wat te verduren krijgen. Beschadigde schoorstenen zijn dan ook geen uitzondering. Toch is het belangrijk om die schade snel te herstellen. Een slecht trekkende schoorsteen brengt namelijk meerdere risico’s met zich mee. In dit artikel lees je meer over de mogelijke manieren om je schoorsteen te renoveren, de kosten, de werkwijze en het onderhoud.

Ga snel naar:
Schoorsteen renoveren: welke opties?
Kosten schoorsteen renoveren
Werkwijze renovatie schoorsteen
Schoorsteen onderhouden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer je schoorsteen renoveren?

CO-vergiftiging, een schoorsteenbrand, een lager rendement van je cv-ketel, …: een slecht trekkende schoorsteen is niet zonder risico’s. Is je schouw beschadigd? Dan wacht je dus best niet te lang om die te laten renoveren. Zo’n renovatie is onder meer in de volgende situaties aan de orde:

 • poreus metselwerk
 • kapotte loodslabben
 • afbrokkelende deksteen
 • kapotte schoorsteenkap
 • gescheurd lood
 • vochtproblemen

Is jouw schoorsteen toe aan renovatie? Vertrouw dan op een specialist! Een vakman kan jou informeren over de beste aanpak en zorgt voor een vlotte renovatie. Vergelijk ook zeker meerdere offertes van vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

schoorsteen renovatie

 

Renovatie schoorsteen: welke opties?

Wanneer je schoorsteen beschadigd is, kan je die op 2 manieren renoveren: langs binnen en langs buiten. We overlopen beide mogelijkheden:

 

Schoorsteen renoveren langs binnen

Een eerste manier om je schoorsteen te renoveren is om die te tuberen. Dit houdt in dat een vakman een nieuw rookkanaal plaatst dat brandveilig en vochtbestendig is. Dat is vaak nodig bij oudere woningen met een versleten schoorsteen. Je kan kiezen tussen een enkelwandige of dubbelwandige tubering:

 • Enkelwandig tuberen: hierbij plaatst een specialist een inox rookbuis in je bestaande schoorsteen. Zo heb je een ‘nieuwe’ schoorsteen in de oude, die de terugslag van rook en vuilophoping voorkomt. De inox buis garandeert ook een goede rookgasafvoer. Het grote voordeel van zo’n rookkanaal renovatie is dat er weinig breekwerk nodig is en er niets verandert aan het uitzicht van je woning.
 • Dubbelwandig tuberen: dubbelwandig tuberen is eigenlijk ook een schoorsteen renovatie langs buiten. Hierbij plaatst een vakman een extern schoorsteenkanaal tegen de gevel. Dat rookkanaal is op maat van de verwarmingsinstallatie waarop het aangesloten is. Binnen heb je dan geen schouw meer, waardoor je heel wat plaatst wint.

BELANGRIJK: je kan er ook voor kiezen om je rookkanaal te laten verlengen. Deze methode combineert renovatiewerken langs binnen en buiten. Binnen verlengt een vakman het inox rookkanaal en buiten metst hij de schouw verder op. Ook deze aanpak vermijdt een slecht trekkende schoorsteen door te zorgen voor voldoende luchtverplaatsing erboven.

 

Schoorsteen renoveren langs buiten

Een tweede optie is om je schoorsteen langs buiten te renoveren. Naast dubbelwandig tuberen en de schouw hoger opmetsen zijn er nog verschillende andere renovatiewerken die je kan uitvoeren. We sommen ze hieronder op:

 

1. Voegen of metselwerk herstellen

Losse of poreuze voegen kan een specialist uitfrezen en opnieuw voegen. Daarbij komt geen groot kap- of breekwerk kijken. Zijn er bakstenen die los zitten of zelf ook poreus zijn? Dan zal een vakman de bakstenen van de schoorsteen renoveren door ze eruit te halen, te vervangen en opnieuw in te metselen. Indien nodig kan hij ook de schoorsteen (gedeeltelijk) afbreken en opnieuw metselen.

 

2. Loodslabben vervangen

Rond de buitenkant van je schoorsteen bevindt zich een strook lood, die door weersomstandigheden of ouderdom scheurtjes kan vertonen. Het gevolg van zo’n scheurtje is een lekkende schoorsteen. Om dit te verhelpen zijn er 2 mogelijkheden: je kan loodstickers gebruiken of nieuwe loodslabben laten plaatsen. De laatste optie is de meest duurzame oplossing.

 

3. Deksteen vernieuwen

Bij oudere woningen bestaat de deksteen van de schoorsteen meestal uit cement. Door verschillende weersomstandigheden kunnen in deze deksteen scheurtjes ontstaan of kunnen de stenen beginnen af te brokkelen. Een vakman kan de gecementeerde deksteen dan vervangen door een deksteen in kunststof. Dat verkleint ook de kans op vochtinsijpeling.

 

4. Schoorsteenkap vernieuwen

Ook een versleten of gescheurde schoorsteenkap laat je best zo snel mogelijk vervangen door een nieuwe. De schoorsteenkap vermijdt namelijk dat er bladeren en regenwater in je schouw terechtkomen, en zorgt er ook voor dat vogels er moeilijker nesten kunnen bouwen.

 

5. Roetschuif plaatsen

Er zijn ook nog een paar renovatiewerken die je kan uitvoeren om een beschadigde of slecht trekkende schoorsteen te voorkomen. Zo kan je bijvoorbeeld een roetschuif of -luik plaatsen in het schouwkanaal. Dat zorgt ervoor dat je je schoorsteen makkelijker kan schoonmaken en onderhouden, ook wanneer die misschien minder toegankelijk is. Daardoor kan je roetophopingen makkelijk verwijderen.

 

6. Schoorsteen impregneren

Ook je schoorsteen impregneren is een eerder preventieve maatregel tegen schade aan je schoorsteen. Hierbij brengt een vakman een waterafstotende laag aan op je schoorsteen. Daardoor zal de schouw geen vocht opnemen en worden vorstschade en scheurvorming vermeden. Nieuwe voegen kunnen dan ook niet meer poreus worden en er is veel minder kans op lekkages.

 

7. Schoorsteen bezetten

Een laatste maatregel die je kan nemen, is je schoorsteen laten bezetten. Daarbij plaatst een vakman een vochtwerende pleister rondom de schoorsteen, die hij daarna kan overschilderen. Deze pleister maakt de schouw waterdicht en voorkomt op die manier lekkages. Je kan de schouw laten schilderen in dezelfde kleur als de oude schouw of je kan kiezen voor een andere kleur om je woning een nieuwe look te geven.

LET OP: is je schoorsteen erg beschadigd of verouderd? Lopen de kosten hoog op om deze te renoveren? Of maak je nog weinig gebruik van je schoorsteen? Dan is het misschien een betere keuze om je schoorsteen te verwijderen. Overweeg dus zeker alle opties.

 

Schoorsteen renovatie kosten

De kosten voor je schoorsteen renovatie hangen af van een aantal factoren. Denk maar aan de staat van je schoorsteen, de ouderdom, het materiaal, de gekozen renovatie manier… Hieronder geven we een overzicht van de prijzen voor een schoorsteen renovatie per type werkzaamheden:

Type werkGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Tuberen€ 100 per meter
Schoorsteen verhogen (metsen)€ 100 à 125 per m²
Schoorsteen verhogen (inox kanaal)€ 100 per meter
Voegen vervangen€ 40 per m²
Metselwerk herstellen€ 12,5 per m²
Loodslabben vervangen€ 100 à 120 per meter
Schoorsteenkap vervangen€ 10 tot 1.500 (afh. van soort)
Schoorsteen impregneren€ 7 per m²
Roetschuif plaatsen€ 50 à 150
Schoorsteen bezetten€ 25 à 80 per m²

LET OP: de prijzen in de tabel hierboven zijn richtprijzen. Ben je benieuwd wat jouw schoorsteen renovatie exact kost? Contacteer dan een specialist in je buurt. Deze adviseert je over de beste renovatiemethode en geeft je een prijsvoorstel op basis van jouw situatie. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

schouw renoveren

 

Werkwijze renovatie schoorsteen

Laat je je oude schoorsteen renoveren door een specialist? Dan verloopt dit doorgaans in enkele stappen. We overlopen hieronder even de werkwijze voor een schoorsteen renovatie:

 1. Offertes aanvragen

  Voor de renovatie van je schoorsteen vraag je best eerst meerdere offertes aan. Zo krijg je een goed beeld over de mogelijkheden, prijzen, aangewezen renovatiemethode… Zorg er ook voor dat je bij de aanvraag van je offertes concreet en duidelijk genoeg bent.

 2. Inspectie uitvoeren

  Voor een vakman een offerte kan opstellen, verkent hij graag eerst je situatie. Daarvoor kan hij langskomen om de schade aan je schouw op te meten en op basis daarvan de meest geschikte renovatiemethode te bepalen. Zo heeft hij ook een idee van de staat van je dak, de ouderdom van je woning, de omvang van de schade aan de schoorsteen…

 3. Offertes vergelijken en akkoord geven

  Nu kan je offertes van meerdere specialisten gaan vergelijken. Kijk daarbij zeker naar de voorgestelde prijs en wat er allemaal in die prijs zit. Maar vergelijk daarnaast ook adviezen, uitvoertermijnen, voorgestelde werken, de afwerking… Zo kan je een doordachte keuze maken en vind je zeker de meest geschikte vakman voor een correcte prijs.

 4. Renovatie schoorsteen uitvoeren

  Wanneer jij je akkoord gegeven hebt, komt de vakman langs op de afgesproken datum. Hij zorgt voor al het nodige materiaal en voert de renovatiewerken efficiënt en veilig uit. Hij zal er ook voor zorgen dat je schoorsteen in de toekomst beter beschermd is tegen slechte weersomstandigheden. Tot slot adviseert hij je nog over de beste manier om je schoorsteen te onderhouden.

 

Op zoek naar een geschikte vakman? Via onze offerteservice kan je offertes van meerdere specialisten in jouw buurt vergelijken om een doordachte keuze te maken. Vul het offerteformulier in.

 

Schoorsteen onderhouden

bakstenen schouw renoveren

Een regelmatig onderhoud van je schoorsteen heeft veel voordelen: je vermijdt schade en dus ook renovatiewerken aan je schouw, je verkleint de kans op schoorsteenbrand of CO-vergiftiging, je stookt efficiënter, … Je kan best zowel de binnenkant als de buitenkant van de schoorsteen onderhouden:

 • Binnenkant schoorsteen: het is belangrijk om binnen de schoorsteen verstoppingen te vermijden. Daarom laat je deze best controleren op vogelnesten, bladeren, roetophopingen… De schouw van binnen schoonmaken kan van boven naar beneden met een borstel en een kogelbal. Om de schouw van beneden naar boven schoon te maken gebruikt een vakman een lange borstel die aan een stok is vastgemaakt.
 • Buitenkant schoorsteen: ook de buitenkant van de schoorsteen heeft regelmatig onderhoud nodig. Dat onderhoud bestaat er voornamelijk in om het voegwerk, het lood, de schoorsteenkap, de bakstenen… te controleren op scheurtjes, barsten en andere schade. Op die manier kan je snel actie ondernemen wanneer er schade is aan je schoorsteen en vermijd je heel wat risico’s.

BELANGRIJK: hoewel regelmatig schoorsteenvegen niet verplicht is, is het wel sterk aangeraden om schoorsteenbrand te voorkomen. Bovendien kan de verzekering wel een attest eisen van een gespecialiseerde schoorsteenreiniger. Heb je zo’n attest niet, dan wordt schoorsteenbrand mogelijks niet gedekt door je verzekering. Vind de geschikte vakman in jouw buurt door meerdere offertes vergelijken via onze offerteservice.

 

Geniet van de voordelen van een onderhoudscontract!

Om zeker te zijn dat je je schoorsteen op tijd laat schoonmaken, ga je best een onderhoudscontract aan. Zo’n contract houdt in dat een schoorsteenveger regelmatig en op een afgesproken moment je schoorsteen onderhoudt. Dit is op lange termijn goedkoper dan afzonderlijke reinigingsbeurten. En bovendien heb je ook een vast aanspreekpunt voor eventuele problemen met je schoorsteen.

Vind de geschikte vakman! Door meerdere offertes te vergelijken, vind je ongetwijfeld een geschikte vakman aan een correcte prijs. Vul dus zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers