Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is schoorsteenvegen verplicht?

Je schoorsteen regelmatig laten vegen is belangrijk om brand en CO-vergiftiging tegen te gaan. Daarnaast kan je zo veel besparen op je energierekening en doe je iets goeds voor het milieu. Maar is schoorsteenvegen verplicht? Hoeveel kost het? En mag je het zelf doen of laat je het over aan een ervaren schoorsteenveger? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoeveel kost schoorsteenvegen?
Wat zijn de voordelen van schoorsteen vegen?
Zelf schoorsteenvegen of expert inschakelen?
Ontvang gratis je offertes

 

 

Is schoorsteen vegen verplicht?

In Nederland is schoorsteenvegen niet verplicht. Maar als je je schouw niet reinigt, is die veel vatbaarder voor schouwbranden. Nederland kent er zo’n 2.000 per jaar. Hou er ook rekening mee dat het afhankelijk van je type verzekering wel verplicht kan zijn. Los daarvan is het hoe dan ook aangeraden om je schoorsteen eenmaal per jaar te reinigen.

Op zoek naar een schoorsteenveger actief in jouw buurt? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende specialisten. Start je aanvraag hier!

schoorsteenvegen verplicht schouwbrand

 

Hoeveel kost schoorsteenvegen?

Kies je ervoor om je schoorsteen te laten reinigen? Den betaal je gemiddeld € 60 à 175 (excl. btw) voor een schoorsteenveger. De prijs hangt echter af van een aantal factoren. We sommen ze hieronder op:

 • Aantal rookkanalen: een reguliere reiniging van een schoorsteen kost gemiddeld 60 à 100 euro per rookkanaal. Maar hoe meer schoorstenen je moet laten vegen, hoe lager de prijs per schoorsteen.
 • Combinatie met andere werken: laat je meteen ook je centrale verwarmingssysteem reinigen? Dan mag je rekenen op een lagere prijs dan wanneer je de twee klussen afzonderlijk zou laten uitvoeren.
 • Onderhoudscontract: sommige schoorsteenvegers bieden onderhoudscontracten aan zodat jouw schoorsteen altijd op tijd is gereinigd. Bovendien is de prijs per schoonmaakbeurt dan lager.
 • Bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de werken: hoe bereikbaar is je schouw? Hoe minder obstakels om de werken uit te voeren, hoe minder het schoorsteenvegen je zal kosten.
 • Bijkomende werken: soms is alleen je schoorsteen vegen niet voldoende en zal er ook een camera-inspectie nodig zijn. Moet de schoorsteenveger bijvoorbeeld een vogelnestje verwijderen of herstellingen uitvoeren? Dan zullen de totale kosten hoger zijn.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een schoorsteenveger? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van experts via onze offerteservice.

 

schoorsteenvegen verplicht veger

Wat zijn de voordelen van schoorsteen vegen?

Ook al is het niet verplicht, blijft het toch een verstandige keuze om je schoorsteen regelmatig te laten vegen. Je hebt er namelijk altijd baat bij. Hieronder vind je enkele voordelen opgesomd:

 • Besparen op energierekening: een gereinigde schouw heeft een betere luchtcirculatie, waardoor je verwarmingsinstallatie een beter rendement behaalt. Je verbruikt namelijk minder brandstof en verlaagt dus ook je energiekosten.
 • Veiliger: een slecht onderhouden schoorsteen is vatbaarder voor CO-vergiftiging, fijnstof en zelfs schouwbrand. Voor je eigen veiligheid is het dus belangrijk dat je je schoorsteen reinigt.
 • Milieuvriendelijk: een schone schoorsteen zorgt voor een lager brandstofverbruik, minder CO2-uitstoot en minder schadelijke stoffen en roetdeeltjes in de lucht.

Zelf schoorsteenvegen of expert inschakelen?

Je kan prima je schoorsteen zelf vegen. Toch is het aangeraden om een schoorsteenveger in te schakelen. We bespreken beide opties hieronder:

 

OPTIE 1: schoorsteen zelf vegen

Er zijn 2 manieren om je schoorsteen zelf te reinigen: via een reinigingsblok of door de roetresten los te schuren met een schoorsteenveegset. Zo’n reinigingsblok hoef je enkel in je haard te leggen en aan te steken. Bij de verbranding komen er dan stoffen vrij die de roetlaag in het rookkanaal losmaken. Het is een eenvoudige manier om je schoorsteen te reinigen, maar de effectiviteit is nog niet helemaal zeker.

Met een schoorsteenveegset weet je 100% zeker dat je schouw goed gereinigd is. Je poetst je schouw dan van boven naar beneden of omgekeerd. Deze methode is effectiever, maar let op: borstel je van boven naar beneden? Dan is de klus gevaarlijker omdat je je dak op moet. De benodigdheden vind je in de webshop.

 

OPTIE 2: schoorsteenveger inschakelen

Ook zonder verplichting laat je het reinigen beter over aan een professionele schoorsteenveger. Een professional werkt veilig en zal de reiniging correct uitvoeren. Bovendien gaat de verzekering ervan uit dat je je schouw goed onderhoudt. Sommige verzekeraars vergoeden de schade van een schouwbrand zelfs als je je schoorsteen laat vegen door een expert.

TIP: ben je op zoek naar een schoorsteenveger voor de reiniging van je schouw? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor schoorsteenvegen ontvangen?

Kies voor een erkend schoorsteenveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende schoorsteenvegers